Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ciča zima

Zima na vrhuncu: Minus iznenadio i Jadran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros je u Čakovcu izmjereno minus 22 stupnjeva Celzijevih, a snijeg je okovao sve veće gradove.

Neuobičajenu prosinačku hladnoću koju je u Hrvatsku ovih dana donijela ciklona ne pamte čak ni najstariji stanovnici nekih područja. Zima je na svom vrhuncu. Pokazuju to, osim snijega koji je okovao Hrvatsku i temperature izmjerene u 7 sati u većim gradovima. Tako je Čakovec izmjerio čak 22 stupnjeva ispod ništice, dok je minus 17 bilo u Zagrebu, Bjelovaru, Krapini, Križevcima te na Zavižanu. Najtoplije, pet stupnjeva, u sedam je sati izmjereno u Dubrovniku i na Palagruži. Iznimno je hladno jutros i u Varaždinu, koji i u osam sati ujutro bilježi minus 21 stupanj.

Pročitajte i ovo Jugo; ilustracija Ludo vrijeme Za splitsko područje u ponedjeljak će biti upaljen narančasti meteoalarm: Na istoku Hrvatske zabilježene rekordne temperature, a u Dalmaciji jugo Slika nije dostupna Temperature ispod ništice Ledeni vikend: Led okovao Zadar, Šibenik i Drniš

U Puli je zabilježeno minus devet stupnjeva, u Rijeci stupanj više, dok je Šibenik jutros u sedam sati imao minus pet stupnjeva. Stanovnike otoka Krka iznenadila su minus tri Celzijeva stupnja, ali i 12 centimetara snijega. U Puli je palo čak 16 centimetara snijega. Kako se doznaje iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda, u tom su gradu u prosincu 1996. pala tek dva centimetra snijega, a u prosincu 1967. centimetar manje.

Snježni maksimum u Puli zabilježen je u veljači 1986. kada je snježni pokrivač iznosio čak 25 centimetara. Zadnji ozbiljniji prosinački snijeg u Rijeci pao je 1978. godine i iznosio je pet centimetara, dok su 1963. izmjerena četiri centimetra. Jutros je Rijeka osvanula pod snježnim pokrivačem debelim osam centimetar. Zanimljiv je i podatak Državnoga hidrometeorološkog zavoda prema kojem je apsolutni snježni maksimum od čak 52 centimetra u Rijeci zabilježen u ožujku 1976. godine.

>> Idući tjedan rast temperatura i do 20 stupnjeva!

Kako najavljuju meteorolozi, hladnoća neće potrajati, pa će se već sljedećih dana temperature podići i za dvadeset stupnjeva. 'Temperatura kakva je danas i kakva je bila proteklih dana nije neobična, ali nije niti uobičajena. Svake godine nije ovoliko hladno, ali nije ovo nikakvo čudo. 1973. na početku prosinca je bilo -18 na Plesu, a u Gorskom kotaru čak -29 stupnjeva. U prosincu mogu biti i niže temperature, ali iznenađuje što će za nekoliko dana temperatura biti viša za 15, negdje možda i za 20 stupnjeva', rekao je Milan Sijerković, meteorolog Nove TV te dodao da se to ipak ne događa svake zime i ne u toliko kratkom razdoblju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene