Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo iz SAD-a

VIDEO: Dječak autist razvija teoriju relativnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dječak star 12 godina koji boluje od autizma zapanjio je sveučilišne profesore svojim poimanjem matematičkih i drugih teorija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presudio i sebi Napadač koji je ubio osmero ljudi u Indiani bivši zaposlenik i mentalni bolesnik Slučaj iz Indiane nevjerojatno podsjeća na horor Siroče (Foto: Profimedia) prijetila da će ih izbosti Kao iz horora "Siroče": Posvojili "šestogodišnju djevojčicu" pa saznali da je odrasli sociopat koji ih želi ubiti

Jacob Barnett ima kvocijent inteligencije 170, viši čak i od Alberta Einsteina i student je Sveučilišta u Indiani gdje razmišljaju kako će ga poslati na doktorat. Ovo čudo od dječaka sam je usavršio računanje, algebru, geometriju i trigonometriju u tjedan dana da bi sada nakon nastave podučavao ostale studente.

Sada se uhvatio u koštac s najkompliciranijim izazovom dosad, proširenjem Einsteinove teorije relativnosti. U ranoj dobi dječaku je dijagnosticiran oblik blažeg autizma nazvan Aspergersov sindrom. Budući da nije progovorio do druge godine, njegovi roditelji su posumnjali kako s njim nešto nije u redu. No, s godinama su shvatili kako je njihov dječak uistinu drugačiji od drugih.

>> VIDEO: Čudo u Srbiji - dječak privlači metal poput magneta

Slijedi Nobelova nagrada?

Jacob bi sam uzeo komad papira i počeo crtati kompleksne skice geometrijskih oblika i izračuna. Kad bi mu ponestalo papira svoje izračune bi nastavljao po prozorima obiteljske kuće. U dobi od tri godine bez problema je slagao puzzle od 5 tisuća komada i u glavi je imao sve ceste rodne države Indiana.

S osam godina je napustio školu i krenuo na fakultet studirati astrofiziku. Kolege su ga ispočetka teško prihvaćali, no kad su uvidjeli o kakvom geniju se radi, sad ga redovito pitaju za savjet kad se nađu pred težim zadatkom. No, život genija sa sobom ima i drugu stranu medalje, Jacob ima problema sa spavanjem, teško zaspi jer mu se po glavi stalno motaju brojevi.

No, ne odustaje već je besane noći iskoristio za daljnje proučavanje Einsteinove teorije relativnosti i ukoliko završi istraživanje, njegovi profesori su uvjereni kako mu ne gine Nobelova nagrada.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene