Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je brod?

VIDEO: 'Arctic Sea' uskoro bez zaliha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Takav bi brod trebao imati manje od 300 tona goriva kada je napustio Baltičko more, a otprilike sagorijeva 12 do 15 tona goriva dnevno ovisno o brzini, tako da ima goriva za otprilike 40 dana, a hrane i vode za 30 do 50 dana', rekao je Nick Davis, stručnjak za brodove komentirajući nestanak 'Arctic Sea'.

Objavljeno je kako je za nestali brod 'Arctic Sea' zatražena otkupnina, no, javnosti nisu poznati detalji, primjerice - tko je zatražio otkupninu niti jesu li to osobe koje trenutačno drže brod u svojim rukama, a ni na kojoj se lokaciji nalazi brod s 15 članova posade i 1,8 milijuna dolara vrijednim teretom.

Pročitajte i ovo Nestali djed - 1 Bio maskiran u mušketira Muškarca (82) nema gotovo dva mjeseca: Obitelj u očaju zato što je teški bolesnik, a nije popio lijekove Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ

Brod poslao signal?

Posada je prijavila napad u vodama Švedske četiri dana prije nego što je brod nestao, 28. srpnja, ali još uvijek nema nikakvih dokaza da je otet. Bilo je nekoliko dojava da je viđen u blizini Kapverdskih otoka, ali tamošnje su vlasti potvrdile da nemaju informacije o tome. Ruska internetska stranica 'Sovfrakht' objavila je kako je brod jučer poslao signal iz zaljeva Biscay, 3.200 kilometara od Kapvedarskih otoka, no upozorava kako oprema za identifikaciju najvjerojatnije više i nije na brodu.

>> Zatražena otkupnina za ‘Arktičko more’

Trgovinske razmirice?

Nick Davis tvrdi da u skladu sa izračunima stručnjaka, brod ima uvjete za plovidbu još samo nekoliko dana. 'Arctic Sea' koji je svoje putovanje počeo u Finskoj 23. srpnja, trebao je pristati u Alžiru još 4. kolovoza. Svaki mu se trag gubi nakon što je prošao Engleski kanal. Nestanak broda koji je prevozio drva već je danima misterij. Spekulacije o tome što mu se moglo dogoditi variraju od nagađanja da je prevozio tajni teret, moguće narkotike, do teorija o trgovačkim razmiricama. Budući da teret nije od velike vrijednosti, mnogi se stručnjaci slažu kako je vjerojatno da se radi o svađi između vlasnika broda i trgovinskih partnera koji su spor odlučili sami riješiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene