458839
458839
458839
458839
458839

ZASTRAŠUJUĆI PODACI Četvrtina Europljana vjeruje da se silovanje može opravdati, pogledajte što misle Hrvati

  • , 30.11.2016., 16:32
  • Autor:
  • komentara

Istraživanje je provedeno na inicijativu Europske unije, a glavna tema je bila rodno uvjetovano nasilje.

 
 
 
 
Istraživanje Eurobarometra o silovanju (Foto: Thinkstock/Eurobarometar)
Istraživanje Eurobarometra o silovanju (Foto: Thinkstock/Eurobarometar)

Četvrtina Europljana vjeruje da se silovanje u nekim okolnostima može opravdati, pokazuju rezultati novog istraživanja koje je proveo Eurobarometar.

Istraživanje je provedeno na inicijativu Europske unije, a glavna tema je bila rodno uvjetovano nasilje. Oko 30.000 građana različitih zemalja EU-a odgovaralo je na pitanja smatraju li da bi spolni odnos bez privole bio prihvatljiv pod nekim okolnostima, kao što su nošenje provokativne odjeće ili u slučaju pijanstva.

Podaci Eurobarometra (Foto: Eurobarometar)

Rezultati su zastrašujući: 27 posto ispitanika diljem EU-a misli kako je spolni odnos bez pristanka prihvatljiv u barem jednom sklopu okolnosti. Njih 12 posto kaže da je silovanje prihvatljivo ako je žrtva konzumirala alkohol ili drogu, 11 posto smatra da je prihvatljivo ako je žrtva dobrovoljno otišla kući s nekim, a 10 posto da je prihvatljivo ako žrtva nije jasno kazala "ne" i fizički se borila.

Brojke variraju od zemlje do zemlje, a najgore je u Rumunjskoj, gdje je čak 60 posto ispitanih kazalo kako bi opravdali silovanje koje se dogodi pod nekim od navedenih okolnosti.

U Hrvatskoj silovanje u barem jednoj od tih okolnosti opravdava 37 posto ispitanih. Pritom njih 19 posto smatra kako je spolni odnos bez pristanka prihvatljiv ako je žrtva pod utjecajem droga ili alkohola, 16 posto ako je nosila provokativnu odjeću, 15 posto ako je prethodno koketirala sa silovateljem te 11 posto ako je dobrovoljno otišla kući s nekim.

Podaci Eurobarometra po zemljama EU-a (Foto: Eurobarometar)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se