447813
447813
447813
447813
447813

VELIKO ASTRONOMSKO OTKRIĆE Pronađen novi potencijalno nastanjivi planet

  • , 24.08.2016., 19:07
  • Autor:
  • komentara

Alfa Centauri otkriven je 1915. godine te se sastoji od tri nama poznate zvijezde Alpha Centauri A, Alpha Centauri B i Proxima Centauri u čijoj se orbiti i nalazi novootkriveni planet.

 
 
 
 
Zviježđe, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Zviježđe, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)

Konačno detalji o najvećem astronomskom otkriću našeg vremena! Južni europski opservatorij otkrio je novi potencijalno nastanjivi planet imena Proxima b, i to u najbližem susjedstvu našeg Sunca - u orbiti zvijezde Proxima Centauri. Do sad najbliži potencijalno nastanjivi egzoplanet, Wolf 1061c, nalazi se na udaljenosti 14 svjetlosnih godina, a novootkriveni planet je na svega 4,25 svjetlosnih godina od Zemlje.

Upravo ta relativna blizina novog planeta je uzbudila stručnjake s polja astromonije jer to znači da se ne nalezi na nekim suludo dalekim rubovima svemira do kojih nikada nećemo doći već se nalazi u zviježđu Alfa Centauri - najbližem našem Sunčevom sustavu.

Dotični planet ne samo da ima stjenovitu površinu već se i nalazi na dovoljnoj udaljenosti od zvijezde da bi na njemu lako moglo biti tekuće vode. To su ujedno i dvije glavne pretpostavke kad govorimo o potencijalno nastanjivim planetima.

Ali, dakako da postoji - ali. Iako se planet nalazi na dovoljnoj udaljenosti da bi imao tekuću vodu, to ujedno znači i da bi radijacija zvijezde oko koje kruži bila stotinjak puta jača od radijacije kojom Sunce pogqađa zemlju. Isto tako nije poznato ni postoje li oko novootkrivenog planeta magnetsko polje ili atmosfera koji bi planet zaštitili od radijacije.

Nagađanja o ovom planetu pojavila su se prije desetak dana nakon što je njemački Bild objavio razgovor s anonimnim članovima tima iz Južnog europskog opservatorija.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se