Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan blagdan

Veliki petak: Hodočasnici u Jeruzalemu sjećaju se Kristove muke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski kršćani i tisuće hodočasnika sudjelovali su na Veliki petak u pobožnosti Križnoga puta u Starom gradu u Jeruzalemu, sjećaju se Kristove muke, po kršćanskoj tradiciji.

Vjernici iz cijeloga svijeta, neki noseći drveni križ, molili su na postajama križnog puta duž Via Dolorose, po tisućljetnom obredu Velikoga petka, tri dana prije Kristova uskrsnuća koje se slavi u nedjelju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatski običaji Danas je Veliki petak, znate li što to znači? Crkve su u tišini, vjernici dan provode uz post i nemrs Ilustracija Dvostruka moć bilja Danas je Cvjetnica, prvi dan Velikog tjedna. Znate li što se zapravo slavi na današnji dan?

Među vjernicima su bile veće skupine pravoslavaca iz Srbije, Rusije i Grčke te katoličkih iz Afrike, napose Obale Bjelokosti, Italije, Francuske, Španjolske i Argentine.

Veliki petak ove godine obilježava se u očekivanju prvog posjeta pape Franje Svetoj Zemlji, napose Jeruzalemu, gdje će boraviti od 24. do 26. svibnja.

Istodobno, u jeruzalemskom Starom gradu židovski vjernici su slavili Pashu kojom se sjećaju izlaska židovskog naroda iz Egipta, po biblijskoj tradiciji. Slavlje Pashe trajat će do početka idućeg tjedna.

Izraelska policija, nazočna u velikom broju, ograničila je pristup Platou džamija, zbog straha od sukoba, nakon nereda koji su izbili ovih dana.

Glasnogovornik policije Micky Rosenfeld rekao je da na plato, treće sveto mjesto islama gdje su Hram nad stijenom i džamija Al Aksa, mogu ući samo žene i muslimani stariji od 50 godina.

Napetosti ne jenjaju na platou i oko njega. Plato je sveto mjesto za muslimane i za židove.

Deseci Palestinaca su ozlijeđeni u srijedu u sukobima s izraelskom policijom kada je židovima odobren pristup platou.

Nemuslimani mogu ući na plato ali židovi ondje ne smiju moliti. Židovski nacionalisti koji traže pravo da ondje mole, često pokušavaju ući na plato. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene