Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Unatoč predviđanjima

VELIKI OBRAT Znanstvenike iznenadile ove brojke...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč nekim ranijim predviđanjima, svjetsko stanovništvo će rasti do kraja 21. stoljeća, uglavnom zahvaljujući visokim stopama nataliteta u subsaharskoj Africi, objavili su u četvrtak UN i demografski stručnjaci.

S 80 postotnom sigurnošću može se reći da će broj stanovnika na Zemlji sa sadašnjih 7.2 milijarde porasti do 2100. na 9.6 do 12.3 milijarde, kažu stručnjaci.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Slika nije dostupna Ugroženo važno područje Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

S istom vjerojatnošću predviđaju da će se afričko stanovništvo povećati na 3.5 do 5.1 milijarde s današnje milijarde ljudi.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Science, koju su proveli UN-ov demograf Patrick Gerland i statističar i sociolog Adrian Raftery sa sveučilišta u Washingtonu daje samo 30 posto šansi za zaustavljanje rasta svjetskog stanovništva u ovom stoljeću.

"Ranije prognoze govorile su o zaustavljanju rasta svjetskog stanovništva oko 2050., a neke i njegov pad", rekao je Raftery.

Gerland je dodao kako bi rast trebala potaknuti subsaharska Afrika koja već danas ima brojno stanovništvo i visoke stope nataliteta. Pritom se osobito ističu Nigerija, Tanzanija, Demokratska Republika Kongo, Niger, Uganda, Etiopija, Kenija, Zambija, Mozambik i Mali.

Znanstvenici procjenjuju da će stanovništvo Azije s današnjih 4.4 milijarde porasti na oko pet milijardi 2050. i potom početi padati, dok će broj stanovnika u Sjevernoj Americi, Europi i Latinskoj Americi ostati svaki ispod milijarde do 2100.

Svjetsko stanovništvo doseglo je milijardu početkom 19. stoljeća, udvostručilo se 20-tih godina 20. stoljeća, a na šest milijardi poraslo 90-tih godina prošlog stoljeća. Brojku od sedam milijardi doseglo je 2011. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene