Obavijesti Video Pretražite Navigacija
200 policajaca na terenu

Akcija Damask: Uhićeni vehabije na ispitivanju u policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 200 policajaca sudjeluje u uhićenjima i racijama na lokacijama diljem zemlje: u Sarajevu, Kiseljaku, Zenici, Maglaju, Srebreniku, Zvorniku, Bužimu i Tesliću

Velika protu-teroristička operacija u tijeku je u Bosni i Hercegovini. Dosad je uhićeno 16 osoba, pripadnika vehabijskog pokreta. Osumnjičeni su za poticanje i financiranje terorizma.

Pročitajte i ovo Potraga za Dankom još traje Za 30 dana Tužiteljstvo traži produljenje pritvora osumnjičenima za ubojstvo Danke Ilustracija Traje očevid Dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći kod Duge Rese: Promet je u prekidu

340 mladića iz Bosne i Hercegovine u posljednjih godinu dana, organizirano je otišlo na ratište u Siriju i Irak, a njih 10 ih je tamo poginulo.

VIDEO Policija u BiH uhitila vehabije zbog sumnje u terorizam!

Na širem području Bosne i Hercegovine izvedena je akcija kodnog imena Damask koja je rezultirala uhićenjem 16 vehabija, za koje se sumnjiči da su ih vrbovali, organizirali, financirali i transportirali na ta ratišta.

Da bi se uopće mogla izvesti ova akcija, trebalo je mijenjati zakonski okvir, donijeti novi Kazneni zakon koji je pod jakim međunarodnim pritiskom usvojio Parlament. Zakon glasi da se strogo sankcionira i kazni svaki odlazak na ratišta u inozemstvo.

U Bosni i Hercegovini vehabije su godinama radili probleme, prigovarali islamskoj zajednici da ne žive i prakticiraju islam kako bi trebali.

Sve je kulminiralo prije 3 godine kada je jedan od vehabija, Mevlid Jašarević, pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu da bi sad kulminiralo odlascima u Siriju i Irak. Žive u izoliranim zajednicama u mjestu Gornje Bočinje, žive po svojim zakonima, potpuno odvojeni od ostatka svijeta. Jedan od ciljeva ove akcije je daljnje sprječavanje mladih koji odlaze na ratišta.

Uhićeno 88 osoba koje su planirale terorističke napade!

Uhićeni vehabije su na ispitivanju u policiji, a s obzirom da se radi o optužbama za terorizam, tamo će ostati ne 48 već 72 sata. U iduća tri dana biti će odvezeni u tužiteljstvo koje će zatom odlučiti o pritvoru.

Biti će zanimljivo kada progovore ne samo o tome tko im je bio politički zaštitnik već i financijer zadnjih 15 godina koliko su u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, na širem području Bosne i Hercegovine u srijedu je izvedena akcija kodnog imena Damask u kojoj je sudjelovalo više od 200 policajaca. Akcija je rezultirala uhićenjem 16 osoba i pretresom 17 različitih lokacija.

Uhićene se sumnjiči za financiranje terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanje u svrhu terorističkih aktivnosti te za organiziranje terorističke skupine. Osumnjičeni si navodno vrbovali BiH državljane za odlazak u borbe u Irak i Siriju te su i sami sudjelovali u tim borbama sudjelujući na strani radikalnih organizacija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene