Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA PROTIV PRANJA NOVCA

Velika promjena u trgovinama zbog novih propisa: Potrošači ostaju bez važne mogućnosti kupnje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europska komisija želi otežati pranje novca i financiranje terorizma, a Njemačko trgovačko udruženje (HDE) upozorava da bi zbog novih propisa moglo doći do velikih promjena u prodaji u trgovinama.

Popularne ''poklon kartice'' koje se kupuju kao darovi mogle bi biti povučene iz prodaje u trgovinama, upozorilo je Njemačko trgovačko udruženje (HDE).

''Poklon kartice su već dugi niz godina najpopularniji darovi u Njemačkoj. Svake godine ispod božićnog drvca završe bonovi vrijedni oko tri milijarde eura. To uključuje i bonove temeljene na e-novcu'', kazao je izvršni direktor HDE-a Stefan Genth kazavši da bi mogle biti povučene iz prodaje jer Europska komisija (EK) želi otežati pranje novca i financiranje terorizma.

Na blagajni se često nalaze mjesta s brojnim poklon karticama za Amazon, H&M, PlayStation, Xbox i mnoge druge tvrtke. No, prodaja tih kartica bi uskoro mogla biti gotova jer nacrtom za reviziju propisa Europske unije (EU) protiv pranja novca propisano je da bi se identitet kupca morao bilježiti pri svakoj kupnji proizvoda e-novca, a to uključuje bonove i poklon kartice, piše Fenix Magazin. Na blagajni bi se, primjerice, morala pokazati osobna iskaznica.

Genth smatra kako nema objektivnog razloga da se sada ograniči ta vrlo uspješna linija poslovanja u ime borbe protiv pranja novca.

Dosadašnji prag od 150 eura, do kojeg je moguće kupiti bonove za e-novac bez unosa identiteta, pokazao je svoju vrijednost. Na internetu je maksimalni limit za transakciju čak samo 50 eura. ''Uz ove male iznose u svezi s mjerama smanjenja rizika koje poduzimaju trgovci, ne postoji ozbiljno opravdan rizik od pranja novca'', navodi se u priopćenju HDE-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve na jednom mjestu Kakvo je radno vrijeme trgovina na blagdan Tijelovo? Pogledajte kad možete u kupovinu
Pročitajte i ovo Informer: Zablude o kupnji - 4 INFORMER DONOSI Koje su zablude u prodaji? Stručnjak o nekim predrasudama, ali i jednom zlatnom pravilu

''U vremenima sve veće osjetljivosti na osobna prava i zaštitu podataka, odricanje od ove iznimke bilo bi u potpunosti protivno individualnom pravu na anonimnost'', upozorio je Jonny Natelberg, izvršni direktor Prepaid Verband Deutschland e. V. (PDV).

Ako se ukine izuzeće za niskorizične proizvode e-novca, HDA i PVD strahuju da bi takvi proizvodi u velikoj većini nestali s tržišta te zaključuju da bi opciju iznimke anonimnih i niskorizičnih plaćanja prilagođenu potrošačima trebalo zadržati''.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene