Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Velika Britanija: Tajni dokumenti o Al Qaidi pronađeni u vlaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokumenti britanske vlade s oznakom najveće tajnosti pronađeni su u londonskoj željeznici s informacijama o terorističkoj mreži Al Qaidi te Iraku, a policija je otvorila istragu.

Dokumenti su pripadali vrlo visoko pozicioniranom obavještajnom agentu koji radi za vladu, a pronašao ih je putnik u vlaku iz Waterlooa u Londonu za Surrey i zatim predao medijskoj kući BBC.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Slika nije dostupna Zawahri pozvao na džihad

"Upravo istražujemo gubitak dokumeanta 10. lipnja", rekao je glasnogovornik policije, javlja agencija AFP.

Sedam stanica s oznakom najveće tajnosti sadrži procjenu vlade o Al Qaidi, a sadržaj se smatra tako osjetljivim da nosi napomenu "samo za britanske, američke, kanadske i australske oči", rekao je dopisnik BBC-a Frank Gardner.

Prema BBC-u moguće je da je došlo do kršenja propisa te su dokumenti izneseni i ostavljeni u utorak u vlaku.

Izvješće o Iraku sastavljeno je za ministarstvo obrane, a dokumenti o Al Qaidi za ministarstvo vanjskih poslova te unutarnjih poslova.

Agencija AFP podsjeća da je posljednjih mjeseci u Britaniji bilo velikih propusta u osiguranju osjetljivih podataka. Izgubljeni su diskovi s poreznim podacima za obiteljske dodatke 25 milijuna ljudi, a ministarstvo obrane priznalo je u siječnju krađu računala s osobnim podacima oko 600.000 potencijalnih vojnih novaka.

Britanski parlament donio sporni antiteroristički zakon

Britanski parlament tijesno je izglasao sporni antiteroristički zakon kojim se osumnjičenima za terorizam produljuje vrijeme pritvora bez podizanja optužnice, prenose agencije AFP i Reuters.

U parlamentu je 315 zastupnika glasalo za, a 306 protiv zakona kojim se rok pritvora osobama osumnjičenima za terorizam produljuje sa sadašnjih 28 na 42 dana, a da u tom razdoblju nisu podignute optužnice.

Da je pretrpio poraz na tom zakonu, premijer Brown doživio bio težak udarac jer mu je popularnost rekordno niska i stoga dio njegovih laburista već otvoreno pita treba li Brown voditi stranku do općih izbora u svibnju 2010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene