Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka rješenje zahtjeva za azil

Velika Britanija odlučna je izručiti Assangea Švedskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija odlučna je izručiti Juliana Assangea Švedskoj i to je jasno dala do znanja Ekvadoru, koji skriva osnivača WikiLeaksa u svom veleposlanstvu u Londonu dok čeka rješavanje zahtjeva za azil, objavile su u utorak britanske vlasti.

Australac, kojega Švedska želi ispitati u vezi s optužbama za silovanje, u ekvadorskom veleposlanstvu je već osam tjedana. Ondje je zatražio azil nakon što je propala njegova duga pravna bitka protiv izručenja Švedskoj.

"Velika Britanija ima pravnu obvezu izručiti gospodina Assangea Švedskoj. Odlučni smo ispuniti tu obvezu", priopćilo je birtansko ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je Ekvador u ponedjeljak najavio da će ovoga tjedna objaviti odluku vezanu za Assangeov zahtjev za azilom.

No, i u slučaju pozitivne odluke nejasno je kako bi mu azil u Ekvadoru mogao pomoći. Assange krši britanske zakone i bit će uhićen čim iskorači iz ekvadorskog veleposlanstva koje se nalazi u londonskoj četvrti Knightsbridge, kilometrima udaljenoj od zračne luke.

Pročitajte i ovo Julian Assange (Foto: AFP) ŽALIT ĆE SE NA ODLUKU Sutkinja blokirala zahtjev: Osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen SAD-u Slika nije dostupna Na neočekivan način Assange očekuje rješenje svoje situacije za šest mjeseci

>> Assangeov odvjetnički tim će voditi Baltasar Garzon

"Azil ga neće zaštititi od izručenja Švedskoj", rekao je odvjetnik Roger Gherson, stručnjak za pitanja izručenja i s njime povezanim ljudskim pravima.

Čini se gotovo nemogućim da će britanske vlasti Assangeu omogućiti slobodan prolaz do zračne luke, jer bi to bilo u izravnoj suprotnosti sa švedskim nalogom za uhićenje i presudom britanskog Vrhovnog suda da je nalog pravovaljan.

Britanske i ekvadorske vlasti konzultiraju se o njegovu slučaju, no nijedna se zasad ne izjašnjava o mogućem rješenju. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene