Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Velik odaziv birača na izbore u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju do 18 sati na parlamentarnim izborima u Srbiji na birališta je izašlo 51,5 posto, odnosno oko tri i pol milijuna od ukupno 6.652.106 birača.

U središnjoj Srbiji odaziv birača je 47 posto, u Vojvodini 47,3, na Kosovu 41,5 (od oko 80 tisuća birača), te u Beogradu 45 posto, što - prema riječima izvršnog direktora CeSID-a Zorana Lučića - znači da na birališta izlazi pet posto birača po satu, pa bi ovi izbori mogli u izlaznosti nadmašiti posljednje parlamentarne izbore održane krajem 2003. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lagumdžija traži poništenje odluke o 124 biračka mjesta u BiH Slika nije dostupna U Zagrebu 600 biračkih mjesta

"Naša su predviđanja bila da će glasati oko četiri milijuna birača, ali neće biti iznenađenje ako na birališta izađe više od četiri milijuna, što se može objasniti ogromnom zainteresiranošću biračkog tijela za budućnost zemlje", kazao je Lučić.

Biračka mjesta su otvorena u nedjelju u sedam sati ujutro, a
zatvaraju se u 20 sati.

Birači se opredjeljuju za jednu od 20 izbornih lista stranaka i koalicija, među kojima je i pet manjinskih, a da bi stranke i koalicije ušle u parlament trebaju prijeći izborni prag od pet posto, što ne vrijedi za manjinske stranke, koje trebaju prijeći tzv. prirodni prag.

Prema riječima Marka Blagojevića iz CeSID-a, na 8.383 biračkih mjesta zabilježeno je nekoliko desetaka nepravilnosti, ali je opći dojam da su izbori protekli u redu i u skladu sa standardima.

'Te nepravilnosti neće bitno utjecati na regularnost izbornog
postupka', kazao je Blagojević. On je primjerice naveo da je na jednom izbornom mjestu dva puta iznesena biračka kutija i potom razbijena, te će vjerojatno izbori tamo morati biti ponovljeni. Na jednom je biračkom mjestu predsjednika biračkog odbora koji se nije pojavio neovlašteno zamijenio njegov - brat blizanac, što je također jedan od primjera nepravilnosti.

Prve procjene izbornih rezultata, kako je najavljeno, objavit će
CeSID u nedjelju oko 22 sata, a Republičko izborno povjerenstvo ima rok do četvrtka, 25. siječnja, da proglasi službene i konačne izborne rezultate.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene