Obavijesti Video Pretražite Navigacija
njihov angažman ovisi o političarima

Veleposlanstvo SAD-a o krizi u BiH: "Izborne reforme nisu namijenjene zadovoljenju zahtjeva jedne strane, nego jačanju demokratskih prava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkazani su pregovori o izmjeni izbornog zakona između hrvatskih i bošnjačkih stranaka u BiH. Veleposlanstvo SAD-a u BiH je za Dnevnik Nove TV objasnilo svoje stajalište.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izjasnilo se o izbornoj krizi u zemlji te su naveli da njihov angažman ovisi o spremnosti političara da prihvate paket reformi koje nude.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

"SAD je spreman nastaviti raditi s našim partnerima iz Europske unije da bi pomogli u razgovorima o izbornoj reformi, ali naš angažman ovisi o spremnosti političkih čelnika da prihvate paket reformi o kojem se razgovaralo u Neumu, kao osnovu za daljnje razgovore. Taj paket uključuje politički najodrživije opcije kojima se u cijelosti provode presude Europskog suda za ljudska prava, unapređuje funkcionalnost Federacije BiH, te poboljšava raspodjela vlasti u skladu sa dejtonskim principima.

Stranke u okviru HNS-a trebaju pokazati političku hrabrost za postizanje smislenog kompromisa. Spremni smo podržati korektan sporazum kada nam politički čelnici kažu da su spremni to postići. Prijetnje blokiranjem izbora uništavaju povjerenje potrebno za kompromis.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZBORNE PROMJENE Bakir Izetbegović: "Ima nekih pomaka, moguće je odgoditi izbore..."

Pročitajte i ovo Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH JOŠ NIŠTA OD DOGOVORA Propao nastavak pregovora o izbornom zakonu u BiH, čije je održavanje najavio Dragan Čović: Nije se pojavio nitko iz drugih stranaka

Izborne reforme nisu namijenjene zadovoljenju zahtjeva jedne strane, nego jačanju demokratskih prava građana, eliminaciji diskriminacije i ostvarivanju napretka BiH na putu ka EU. Politički čelnici obećali su to građanima BiH. Sada je vrijeme da ispune obećanja koja su dali, uključujući usvajanje ključnih mjera za transparentne izbore da bi se, baš zbog izbora, one mogle provesti na vrijeme."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene