Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Bosni i Hercegovini

Veleposlanik SAD-a: Hrvatska primjer kako se treba boriti protiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon naveo je Hrvatsku kao primjer države koja se uspješno bori protiv korupcije.

Sve što je Hrvatska ostvarila na planu borbe protiv korupcije moguće je postići i u Bosni i Hercegovini, no preduvjet za to je postojanje političke volje koje sada nema, ocijenio je američki veleposlanik u BiH Patrick Moon.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Nova smjena Zelenski smijenio šefa odjela tajne službe: Otkriveno što je učinila njegova supruga Uhićen Darinko Dumbović - 1 PRIOPĆENJE O OPTUŽNICI Sjećate se njega? USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Petrinje

U intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz", Moon je upozorio na činjenicu kako je korupcija u BiH vidljiva na svim razinama te obični ljudi s pravom očekuju da se na tom planu nešto napokon poduzme.

>> BiH: Nikšić zatražio smjenu osam ministara federalne vlade

"Politički lideri to moraju primijetiti. I ja govorim političkim liderima da moraju govoriti protiv korupcije i da to ne smije postojati u vlasti", kazao je američki diplomat pozivajući pri tom da se procesuiranju korupcije ne pristupa selektivno, nego da se takve mjere poduzmu protiv svih za koje postoje dokazi.

"Vidjeli smo taj proces u Hrvatskoj gdje je prije deset godina bilo korupcije i ja sam tada bio tamo. Nakon toga su formirali USKOK i nekoliko godina on nije bio učinkovit, no kako je zemlja išla prema Europskoj uniji, reformirala se i jačala zakonodavstvo, a politički lideri shvatili što EU znači, USKOK je postao moćniji i poštovaniji. To sada znamo iz procesa protiv nekih od najviših dužnosnika", kazao je Moon.

Zaključio je kako se isto to mora i hoće desiti i u BiH i to onda kada njezini politički čelnici pokažu potrebni stupanj odgovornosti i potvrde kako im je stalo do borbe protiv korupcije. Američki veleposlanik cijeni kako je jasno da policija i tužiteljstva u BiH neće htjeti procesuirati korupciju ukoliko za to ne dobiju jasne signale političkih stranaka.

Komentirajući opće stanje u BiH Moon je kazao kako je dobro da je napokon na državnoj razini ustrojena nova vlast, no istodobno je upozorio kako je rješenje za krizu vlasti u Federaciji BiH isključivo u razgovoru zainteresiranih političkih stranaka jer međunarodna zajednica neće intervenirati.

"Ukoliko nemate glasove i mehanizam da se promijeni federalna vlada, onda morate svi zajedno sjesti i razgovarati kako dalje", poručio je Moon očigledno aludirajući na nastojanja Socijaldemokratske partije (SDP) te HDZ BiH i HDZ 1990. da po svaku cijenu smijene ministre u federalnoj vladi iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene