Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIOPĆENJE O OPTUŽNICI

Sjećate se njega? USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Petrinje

USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića i još četvorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića USKOK sumnjiči za pogodovanje i pomaganja u nezakonitom pogodovanju. Dumbović je bio u istražnom zatvoru zbog sumnje na korupciju. 

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti. 

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana (1956., 1982., 1979., 1976., 1978.) zbog počinjenja kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine u Petrinji, kao gradonačelnik Grada Petrinje (dalje: Grad), sa svojim sinom II. okr. kao prokuristom i stvarnim voditeljem poslovanja trgovačkog društva u kojem je osnivač bila supruga II. okr. (dalje: TD), protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi tom TD-u osigurao dobivanje unosnih poslova od Grada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ispitana 22 svjedoka Bivši petrinjski gradonačelnik Dumbović pušten iz istražnog zatvora: ''Nije me ubilo, ali me ojačalo!"

U tu svrhu su I. i II. okr. dogovorili s III., IV. i V. okr. da će u postupcima javne nabave u kojima je Grad naručitelj, a koji su od interesa za II. okr. i TD, njihova trgovačka društva i obrt podnositi ponude te da će po odabiru njihovih ponuda izvođenje radova prepustiti TD-u, pri čemu će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je TD stvarni izvođač radova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priseže za gradskog zastupnika USKOK u petrinjskom poglavarstvu! Prikupljaju dokumente za istragu o Dumboviću

Tako su u postupcima nabave radova za Grad u četiri navrata najprije odabirane ponude trgovačkih društava III. i IV. okr. te obrta V. okr. koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s I. i II. okr., izvođenje radova prepuštali TD-u koje je prepuštene radove izvelo i naplatilo., a III. i IV. okr. su sačinili dokumentaciju o izvođenju radova u kojoj nisu iskazali sudjelovanje TD-a.

Na opisani način okrivljenici su TD-u protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od 1.426.043,93 eura", navodi se u priopćenju USKOK-a. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene