Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poboljšali upravljanje financijama

Dobit Vatikanske banke porasla u 2014. na 69.3 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavno financijsko tijelo Svete Stolice koje provodi sveobuhvatan plan reforma objavilo je u ponedjeljak da je u 2014. zabilježilo znatan porast čiste dobiti koja je sa 2,9 milijuna eura narasla na 69,3 milijuna.

Taj se porast uglavnom tumači boljim upravljanjem financijama i smanjenjem izvanrednih troškova, navodi se u priopćenju Zavoda za vjerska djela (IOR), poznatog kao Vatikanska banka.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

IOR koji je u prošlosti bio uvučen u velike skandale, dugo su prozivali da zatvara oči pred pranjem novca, napose mafijaškog. Mjere za sanaciju i uvođenje transparentnog poslovanja pokrenute su u vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pojačane dolaskom pape Franje.

Papa: Ne gledam nogomet, ali mi Švicarska straža nosi rezultate

Usto, talijansko pravosuđe još istražuje neke sumnjive transakcije pošto su Sveta Stolica i Italija nedavno potpisale ugovor o sprječavanju utaje poreza.

IOR kojim od 2014. upravlja Francuz Jean-Baptiste de Franssu, kani 55 milijuna eura izdvojiti za proračun Svete Stolice, a 14,3 milijuna zadržati u pričuvi zavoda.

"Učinjeni su golemi napori radi sprječavanja nezakonitih radnji koje su bile prisutne u zavodu. Izrada dugoročnog strateškog plana donijela je rezultate", ističe se u priopćenju.

Poslovanje IOR-a koje kontrolira revizorska kuća Deloitte i Touche, odobrava povjerenstvo kardinala koje nadzire zavod. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene