441485
441485
441485
441485
441485

'Papa nije na križarskom pohodu, nije rekao nijednu riječ protiv turskog naroda'

  • , 26.06.2016., 22:37
  • Autor:
  • komentara

Vatikan je u nedjelju odgovorio na turske izjave da papa Franjo ima 'križarski duh' zbog toga što je upotrijebio riječ genocid kako bi opisao pokolj Armenaca koji se dogodio tijekom Prvog svjetskog rata.

 
 
 
 
Papa Franjo u pratnji katholikosa Karekina II. i armenskog predsjednika Serža Sarkisjana (Foto: AFP)
Papa Franjo u pratnji katholikosa Karekina II. i armenskog predsjednika Serža Sarkisjana (Foto: AFP)

'Papa nije na križarskom pohodu. Ne pokušava organizirati ratove ili graditi zidove, nego želi graditi mostove', rekao je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi, dodavši kako papa nije rekao 'nijednu riječ protiv turskog naroda'.

U govoru pred armenskim predsjednikom, vladom i diplomatima, papa Franjo u petak je odstupio od svog pripremljenog teksta i upotrijebio riječ 'genocid', što je naišlo na tursko neodobravanje, kao i prvi put kad ju je izrekao prije godinu dana.

Zamjenik turskog premijera Nurettin Canikli u subotu je rekao da je 'jako neumjesno' da papa koristi tu riječ, te je dodao kako su 'u djelima pape i papinstva nažalost vidljivi odrazi i tragovi križarskog duha'.

Papa Franjo, koji se u nedjelju vratio u Rim nakon posjete samostanu blizu granice s Turskom, riječ 'genocid' prvi put je upotrijebio prošle godine tijekom ceremonije u Vatikanu. Turska je tada iz protesta povukla svog veleposlanika u Vatikanu na 10 mjeseci.

Turska prihvaća da je velik broj kršćanskih Armenaca ubijeno u Otomanskom carstvu u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, no osporavaju brojku od 1,5 milijun i odbija tezu da su ubijanja sustavno organizirana i da predstavljaju genocid. Naglašava i kako je u tom razdoblju ubijeno i mnogo muslimanskih Turaka.

Papa Franjo se na masakr referirao u nedjelju ujutro, zadnjeg dana svog trodnevnog posjeta Armeniji, izražavajući počast 'mnogim žrtvama mržnje koji su patili i dali svoje živote za vjeru'.

Netipično za njega, Papa je u Armeniji bio gost na kršćanskoj misi koju je predvodio netko drugi.

Svetu misu predvodio je katholikos Karekin II., vođa Armenske apostolske crkve, koja se od Rima odvojila u 5. stoljeću zbog teološkog sukoba te je danas dio istočnih pravoslavnih crkava.

Misa je održana u svetom armenskom gradu Ečmiadzinu, sjedištu Armenske crkve u blizini Erevana.

Papa je svoje domaćine nekoliko puta oduševio govoreći o pokoljima nad Armencima i posjetom erevanskom spomeniku žrtvama genocida, te je pozvao Armeniju i Tursku da se pomire i izbjegnu 'prividnu moć osvete'.

Spor oko pokolja i podrška Erevana armenskoj etničkoj enklavi u Nagorno-Karabahu u Azerbajdžanu dovele su do otežanih odnosa između dviju država, što je rezultiralo zatvorenim granicama i izostanku diplomatskih veza. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se