Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga je u tijeku

Vatikan na meti navodnog računalnog napada: Sve je počelo zbog jedne stvari

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
U srijedu poslijepodne nekoliko je vatikanskih web-stranica bilo izvan mreže nekoliko sati, a službena web-stranica vatican.va još je bila nedostupna do sredine večeri.

Vatikanska internetska stranica bila je u srijedu navečer nedostupna nakon "abnormalnih pokušaja pristupa", objavila je tiskovna služba Svete Stolice, a po riječima ukrajinskog veleposlanika, riječ je o ruskom kibernetičkom napadu.

"Tehnička istraga bila je u tijeku (krajem dana) zbog neuobičajenih pokušaja pristupa stranici", rekao je za francusku agenciju AFP direktor vatikanske službe za tisak Matteo Bruni.

Taj navodni računalni napad dolazi dan nakon oštrih reakcija Rusije, koja je izrazila svoje "ogorčenje" nakon izjava pape Franje o navodnoj ulozi ruskih etničkih manjina u sukobu u Ukrajini.

U intervjuu koji je u ponedjeljak objavio američki isusovački časopis America, Papa je govorio o "okrutnosti" s kojom se Ukrajina suočava s ruskom ofenzivom, posebno ukazujući na Čečene i Burjate.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napravite sigurnosne procjene Prijeti opasnost od kibernetičkh napada: "Zabilježen je veliki broj cyber incidenata, pripazite", upozorava obavještajna agencija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HIBRIDNI RAT? Stručnjak za sigurnost: "Dobili smo informaciju od NATO-a da se očekuju cyber napadi"

"Ruski teroristi danas diraju stranice države Vatikan: mnoge web-stranice različitih struktura rimske kurije postale su nedostupne!" objavio je ukrajinski veleposlanik u Vatikanu Andrii Juraš.

"Ruski hakeri ponovno pokazuju pravo lice ruske politike", dodao je te rekao da je to "odgovor na najnovije izjave" Pape.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene