Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'TRGOVCI U HRAMU'

'Svećenici provaljuju u stanove, peru novac, a beatifikaciju skupo naplaćuju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova knjiga koja izlazi u četvrtak razotkriva mračne vatikanske tajne, a uvid u nju dobio je AP.

U četvrtak izlazi knjiga talijanskog novinara Gianluigija Nuzzija 'Trgovci u hramu' koja razotkriva tajne unutar Vatikana - troškove izvan kontrole, mešetarenje nekretninama, luksuzan stil života svećenika koji žive u stanovima od 400 kvadrata pa i provaljuju u stanove od drugih svećenika, piše Telegraph.

Knjiga je uhićenjem dvoje službenika Vatikana, svećenika povezanog s Opusom Dei i PR menadžerice, koji se sumnjiče da su novinaru pribavljali povjerljive dokumente dobila najveću moguću reklamu. Lucio Angel Vallejo Balda i Francesca Chaouqui bili su članovi komisije od osam članova koju je na samom početku mandata imenovao papa Franjo a koja je trebala dubinski protresti financije Svete Stolice.

'Sveti Oče, financije su potpuno netransparentne, na svim razinama. Troškovi su izvan kontrole, posebno kad je riječ o davanjima za zaposlene, no kontrole nema ni drugdje', navedeno je u jednom od izvješća komisije kako stoji u Nuzzijevoj knjizi.

Autor u knjizi citira emailove, minute sastanka, snimljene privatne razgovore. Jedan od glavnih zadataka komisije bilo je sređivanje imovine koja je u vlasništvu Vatikana. Komisija je utvrdila kako je njezina vrijednost 19 milijardi kuna (2,7 milijardi eura) što je sedam puta više od onog što je navedeno u bilanci financijskih izvješća. To samo znači da se novac slijevao tko zna gdje te da su nekretnine služile za pranje novca.

Pročitajte i ovo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda Slika nije dostupna Nova uhićenja BURNO U VATIKANU 'Papi Franji netko podmeće'

Zaposlenici Vatikana dobivali su na korištenje kuće i stanove daleko ispod tržišne vrijednosti - kada bi se iznajmljivali po realnim cijenama Crkva bi zaradila 19,4 milijuna eura, no uprihodila je tek 6,2 milijuna eura, otkrila je Papina komisija.

'VATIKAN LEAKS' Papu su izdali svećenik Opusa Dei i seksi PR stručnjakinja

Jedan od njezinih zadataka bio je i provjeravanje bankovnih računa vatikanskih postulatora koji probiru kandidate za svece. Nuzzi je procijenio da je prosječna cijena beatifikacije bila pola milijarde eura, no narasla je na 750 tisuća eura.

'Novac dolazi od donora koji žele da njihov kandidat bude proglašen svetim. Rezultat - prednost kod beatifikacije imali su oni za koje je plaćeno više novaca. Kada su u vatikanskom uredu kazali komisiji da nemaju nikakve dokumente o bankovnim računima postulatora kao niti o njihovom financiranju, njihovi su računi u Vatikanskoj banci zamrznuti', piše Nuzzi.

Zanimljiv je i slučaj monsinjora Giuseppea Sciacce, drugog čovjeka vatikanske administracije, koji je želio luksuzniji stan. Naime, kardinali uobičavaju uživati u stanovima većim od 400 kvadrata. No, ono što je Sciacca napravio je neviđeno. Kada je njegov susjed, jedan stariji svećenik, završio u bolnici, Sciacca je razvalio zid između stanova i prisvojio jednu sobu skupa s namještajem. Kada se stari svećenik vratio, našao je svoje stvari spakirane u kutije, a ubrzo je i preminuo.

Papa Franjo maknuo je Sciaccu sa svih dužnosti po kratkom postupku.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene