Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava katoličke crkve

Vatikan i Palestinci potpisali povijesni sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan i Palestinci potpisali su u petak povijesni sporazum o pravima katoličke crkve na palestinskim područjima, objavio je Vatikan u priopćenju.

Sporazum su potpisali vatikanski tajnik za odnose s državama (ministar vanjskih poslova), britanski prelat Paul Richard Gallagher, i palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Unatoč tome što Vatikan od 2013. govori o "Državi Palestini", Palestinci ocijenjuju da je potpis ovog sporazuma "de facto priznanje" njihove države, što izaziva nezadovoljstvo i ljutnju Izraela.

Sporazum izražava potporu Vatikana rješenju "sukoba između Izraelaca i Palestinaca u sklopu formule o dvije države", kako je još u svibnju objasnio msgr Antoine Camilleri, šef izaslanstva Svete Stolice.

Za Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) ovaj sporazum čini Vatikan 136 državom koja je priznala palestinsku državu.

Za Izrael pak takva odluka "neće unaprijediti mirovni proces i daleko od toga da će dovesti palestinsko vodstvo za pregovarački stol i na bilateralne pregovore.

Vatikan, koji od 1993. ima uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom, pregovara od 1999. o sporazumu o pravima katoličke kongregacije u izraelskoj državi, no svaki sastanak, koji se upriličuje u prosjeku jednom u šest mjeseci, do sada je završavao neuspjehom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene