Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grčki ministar

'OVAJ SVIJET MOŽE BITI BOLJI' Objasnio nejednakost u svijetu kroz razgovore s kćeri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki ministar financija Yanis Varoufakis u knjizi 'Ovaj svijet može biti bolji – Moji razgovori s kćeri o ekonomiji' pokušao je objasniti nejednakosti u svijetu.

Varufakis je knjigu 'Ovaj svijet može biti bolji – Moji razgovori s kćeri o ekonomiji' apisao na prijedlog Elene Patakis iz grčke izdavačke kuće Patakis da napiše tekst o ekonomiji koji bi bio namijenjen tinejdžerima.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci

'Prisutnost kćeri gotovo mi je neprestano uskraćeno jer živi u Australiji, a posljedica toga je da nismo zajedno i da brojimo dane do sljedećeg susreta ili, ukoliko smo zajedno, da odbrojavamo dane do sljedećeg rastanka.

Dok sam pisao tekst i zamišljao njezine reakcije na svaku moju riječ, imao sam osjećaj da smo stalno zajedno. Činjenica da je ona moj najstroži sudac pomogla mi je – nadam se – u tome da pišem čistije, bez uvijanja, neposrednije', objasnio je Varufakis.

Grčkom ministru Varufakisu ponudio čokoladne eure kao lijek za živce

U knjizi na nekoliko primjera objašnjava nejednakost. 'Sve se bebe rađaju podjednako golišave. Ali ubrzo se pojedine oblače u preskupa odijelca, kupljena u najboljim buticima, dok se većina oblači skromno. Kad odrastu, onа prvа djeca negoduju kad im rođaci i kumovi poklone još odjeće jer više vole darove druge vrste, dok ona druga sanjaju o tome da jednog dan odu u školu u obući koja nije probušena. To je jedna strana nejednakosti koja obilježava naš svijet.

Možda često slušaš o toj nejednakosti, ali je ne vidiš pred sobom, budući da, istini za volju, u tvoju školu ne idu djeca koja inače čine veliku većinu djece svijeta i koja su osuđena na život prepun odricanja, pa čak i nasilja. Poznato mi je da ipak dobro znaš, bar u teoriji, kako većina djece na ovom svijetu nije poput tebe i tvojih školskih kolega. Nedavno si me pitala: 'Otkud toliko nejednakosti?' Moj odgovor nije bio zadovoljavajući ni za mene samog. Zbog toga se nadam da ćeš dopustiti da ponovno pokušam i da ovog puta, umjesto odgovora, i ja postavim pitanje', napisao Varufakis u knjizi, a potom počeo objašnjavati ekonomsku nejednakost na način da je mogu razumjeti i tinejdžeri.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene