Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna navika

Učenici su toliko ovisni da ne mogu izdržati sat vremena: "Društvo je zalelujalo u ovu naviku jer nije svjesno problema"

Škola - 1
Škola - 1 Foto: Getty Images
Vejpanje je sve veći problem u Velikoj Britaniji, a neki učitelji tvrde da mladi više bez e-cigareta ne mogu izdržati jedan sat.

Kada su u toalet srednje škole u engleskom gradu Boltonu instalirani senzori za vape, Tony McCabe nije mogao predvidjeti koliko će se puta upaliti.

"Samo prvog dana oglasili su se 112 puta", ispričao je učitelj škole u koju ide tisuću učenika te dodao: "To je više od ičega što sam mogao zamisliti."

S vapeom su uhvatili i 11-godišnjake, a u školi na opasnosti vejpanja pokušavaju upozoriti i učenike i roditelje.

"Neki od njih toliko su ovisni da ne mogu izdržati sat vremena a da ne iziđu van na vape", ispričao je McCabe. "Mislim da su mladi žrtve krize vejpanja jer su obitelji i društvo zalelujali u tu novu naviku nesvjesni problema", dodao je.

Pročitajte i ovo Molitelji na zagrebačkom Trgu bana Jelačića - 3 Prva subota u mjesecu Završila molitva krunice: Na glavni zagrebački trg i ovog puta stigli prosvjednici i Ivan Pernar

Policija je proteklih mjeseci zaplijenila velik broj vapeova za jednokratnu upotrebu, a postoji bojazan da će se zbog najavljenih državnih restrikcija stvoriti neregulirano crno tržište.

"Ako se to učini ilegalnim, otvorit će se mračnije rute kojima se do vapeova može doći", smatra srednjoškolka Venice Sison, koja je za Sky News rekla da je korištenje vapea gotovo univerzalna pojava među tinejdžerima.

Pročitajte i ovo Booking.com kasni s plaćanjem Vrtoglave cifre Najveća platforma za iznajmljivanje zarađuje milijarde, ali ima golemi problem: "Upoznati su s tim i u Ministarstvu turizma"

Na opasnosti vejpanja upozorava i Rachel Howe, čija je kći Rosey Christoffersen preminula tri dana prije 19. rođendana. Doktori sumnjaju da je to tragedije došlo jer su joj zbog kemikalija u vapeu otkazala pluća.

"Počela je koristiti vape u kolovozu i u veljači je umrla", rekla je Howe, koja podržava strogu kontrolu države.

"Mislim da su mladi pod dojmom da je vape siguran, da je bolji od pušenja, ali nije. Nigdje nije utvrđeno da je vape bolji za zdravlje od pušenja", zaključila je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene