Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Nizozemskoj dan žalosti

Prvih 40 tijela žrtava MH17 stiglo u Nizozemsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski transportni zrakoplov s prvih 40 tijela žrtava nesreće malezijskog zrakoplova stigao je u Nizozemsku.

16:20 Tijela poginulih odvoze se u vojarnu Korporaal van Oudheusden gdje će se nastaviti postupak identifikacije pomoću DNA, zubnih kartona i otisaka prstiju koji bi mogao trajati tjednima a možda i mjesecima.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Procurio dokument Otkriveni Putinovi uvjeti za mir s Ukrajinom: "Želi je pretvoriti u kastriranu državu" Ilustracija Opasno stanje Članica NATO-a poziva Ukrajinu da prijeđe Putinovu crvenu liniju: "Gađajte ih!"

16:01 Dva aviona s prvim tijelima poginulih u nesreći malezijskog aviona MH17 koji je srušen u Ukrajini stigla su na aerodrom Eindhoven u Nizozemskoj.

Kako pišu svjetski mediji, dva vojna zrakoplova, jedan nizozemski i jedan australski, sletjeli su sa tijelima 40 žrtava koja se nalaze u drvenim ljesovima.
Na aerodromu će ih dočekati obitelji poginulih, nizozemski premijer Mark Rutte i te članovi nizozemske kraljevske obitelji.

'Oko tisuću članova obitelji poginulih pratit će iskrcaj tijela, među njima i dvije britanske obitelji, koji čak ni ne znaju jesu li njihovi najmiliji među tijelima koja su dovezena u prva dva aviona', javlja Sky News

U Nizozemskoj je danas dan žalosti. Od 298 poginulih čak je 193 nizozemskih državljana. U Amsterdamu će se večeras održati i mimohod za poginule na letu MH17.

Ovaj tjedan trebalo bi u Nizozemsku stići 200 tijela poginulih putnika.

Počasna vojna straža unijela je lijesove u zrakoplov nakon kratkog, tužnog ispraćaja na pisti aerodroma.

Svih 298 putnika i članova posade Boeinga 777 Malesian Airlinesa poginulo je kada je zrakoplov prošloga četvrtka oboren nad pobunjeničkim teritorijem u istočnoj Ukrajini. Većina žrtava bili su Nizozemci, a Nizozemska će obaviti postupak identifikacije.

Zamjenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman rekao je na ispraćaju da je rušenje zrakoplova bio "nehumani teroristički čin" izveden uz pomoć Rusije. Kijev će učiniti sve da odgovorne privede pravdi, istaknuo je. Kasnije u srijedu iz Harkiva bi trebao poletjeti kanadski vojni zrakoplov s još 24 tijela.

Nizozemska vlada srijedu je proglasila danom žalosti za žrtvama zrakoplova na letu MH17 Malaysia Airlinesa i dodala da se zrakoplovi s ostacima prvih od 298 žrtava očekuju oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nakon slijetanja dvaju zrakoplova - jednog australskog transportera i jednog nizozemskog vojnog zrakoplova - iz Ukrajine, u zračnoj luci Eindhoven minutom šutnje odat će se počast poginulima.

U zračnu luku će doći obitelji žrtava, premijer Mark Rutte, belgijski kraljevski par Willem-Alexander i Maxima te predstavnici 10 zemalja čiji su državljani bili među žrtvama. U Nizozemskoj, koja je izgubila 193 državljana, zastave će biti na pola koplja i oglasit će se svi zvonici.

Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines na letu MH17 između Amsterdama i Kuala Lumpura pao je u četvrtak na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je, tijekom kratkog posjeta nizozemskom veleposlanstvu u Washingtonu, izrazio sućut za nizozemskim žrtavama.

OESS: Dijelovi tijela i dalje na mjestu pada zrakoplova

Dijelovi tijela stradalih u malezijskom zrakoplovu na letu MH17, srušenom 17. srpnja u istočnoj Ukrajini s 298 putnika i članova posade, i dalje leže na mjestu pada, koje nitko ne čuva, a dijelovi zrakoplova su premješteni, objavila je u utorak promatračka misija Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

"Ima posmrtnih ostataka koji nisu odneseni", rekao je glasnogovornik misije OESS-a Michael Bociurkiw.

"To bi moglo objasniti nedoumice glede broja pronađenih tijela. Prema ukrajinskim vlastima, vlakom iz Toreza u Harkiv prevezena su 282 tijela, dok su nizozemski stručnjaci prebrojali samo 200 tijela, rekao je Jan Tuinder, vođa nizozemskog izaslanstva u Ukrajini.

"Potpuno smo sigurni da su u vlaku tijela 200 osoba. Gdje su ostala? To će biti predmet budućih istraga" koje će se provesti u Nizozemskoj, dodao je.

"Zapanjilo nas je to što na mjestu nesreće nismo primijetili da itko skuplja posmrtne ostatke". Promatrači OESS-a su vidjeli dijelove tijela na najmanje dva mjesta na velikom području na kojem se rasprostiru ostaci zrakoplova.

Petnaest promatrača je obišlo mjesto nesreće peti dan zaredom, sad prvi puta u pratnji jednog visokog dužnosnika Malaysia Airlinesa i dvojice stručnjaka malezijskog civilnog zrakoplovstva.

Bociurkiw je rekao da su primijetili promjene na mjestu nesreće jer je trup zrakoplova premješten, ali je dodao da ne treba donositi preuranjene zaključke jer je to možda napravljeno tijekom potrage za tijelima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene