Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burna konferencija

Janukovič: Ne znam kakva će biti sudbina Julije Timošenko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viktor Janukovič, svrgnuti ukrajinski predsjednik održava konferenciju za novinare u ruskom gradu Rostov.

Tijekom prilično burne konferencije u kojoj nekoliko novinara bučno reagiralo na odgovore, pa ih je moderator često smirivao, Viktor Janukovič kazao je da su vlast u Ukrajini preuzeli profašisti te da se sada ondje provodi kaos i divljaštvo, a on će se nastaviti boriti za budućnost zemlje.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

U prepunoj konferencijskoj dvorani jedan je novinar pitao: Sramite li se, gospodine Janukoviču?, a on je odgovorio protupitanjem: 'Ja da se sramim?'

Nikada nisam policiji dao naredbu da puca u prosvjednike! V. Janukovič Ipak, odmah potom izrazio je javnu ispriku Ukrajincima. 'Htio bih se ispričati Ukrajincima za ono što se dogodilo u Ukrajini, što nisam imao dovoljno snage da održim stabilnost i što sam dozvolio da se dogodi kaos', rekao je Janukovič. Ispričao se i pripadnicima Berkuta, zloglasnih policijskih snaga koji su bili posebno brutalni prema prosvjednicima.

'Ispričavam se i Berkutu, na njih su bacali molotovljeve koktele, pucali u njih, ubijali ih, ispričavam se njima, tim hrabrim ljudima, oni su nevini', rekao je Janukovuč.

Jacenjuk je novi predsjednik ukrajinske vlade: 'Kaznit ćemo sve separatiste'

Ističe kako su nakon dogovora s EU, Ukrajinom zavladali bezvlašće, anarhija i kaos.

Također je kazao da nikada nije naredio da se puca po prosvjednicima, već da je samo želio mir. Dodao je da je policija uzela oružje u ruke tek kada su njihovi životi bili ugroženi.

Na pitanje hoće li sudjelovati u predsjedničkim izborima u svibnju rekao je kako se sprema za izbore 2015. i da će učiniti sve kako bi uvjerio Ukrajince da je bolje učiniti sve kako bi zemlja bila stabilna.

Kojim ćete se mjerama boriti za budućnost Ukrajine, pitali su ga novinari. 'Kada budemo osjećao sigurnost vratiti ću se u Ukrajinu. Vidim načine na koji da riješim krizu. Prvo dogovorom koji sam potpisao s predstavnicima EU', kaže Janukovič.

 

'Imam dokumente koji dokazuju da sam ja još zakoniti predsjednik. Ako predsjednik ne da ostavku prema Ustavu i još je živ, i ako ga parlament nije opozvao, još uvijek je predsjednik. Primjena sile ne može se zvati opozivom. To ne prihvaćam', kaže Janukovič.

Komentirao je Juliju Timošenko, kazavši da ne zna kakva će biti njezina sudbina, hoće li sudjelovati u izborima i hoće li pobijediti. 'Nikada joj nisam želio zlo. Ništa zlo ne mislim o njoj, ali ugovor koji je potpisala s Rusijom kad je bila na vlasti, bio je veliki financijski gubitak za Ukrajince', kaže Janukovič.

Nekoliko je puta ponovio da je on legitimni predsjednik Ukrajine. 'Nisam se sastajao s Putinom. Ali, Rusija ne smije biti indiferentna prema velikom partneru i susjedu kao što je Ukrajina. Rusija mora iskoristiti sve što može da bi zaustavila kaos i teror koji se odvija u Ukrajini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene