454716
454716
454716
454716
454716

Naoružana policija u izbjegličkom kampu Calais, u tijeku je evakuacija

  • , 25.10.2016., 10:22
  • Autor:
  • komentara

Dan nakon što je počela evakuacija izbjegličkog kampa u francuskom gradu Calais, brojne su policijske snage na terenu. Bageri bi tijekom dana trebali početi uklanjati šatore i barake.

 
 
 
 
Izbjeglice i migranti napuštaju kamp u Calaisu (VIDEO: AP)
Izbjeglice i migranti napuštaju kamp u Calaisu (VIDEO: AP)

Kako protječe jutro sve je više nervoze među migrantima koji kamp u Calaisu moraju napustiti pa su sporadična i naguravanja u skupinama koje čekaju evakuaciju. Policija za sada održava red i migranti organizirani u skupine ulaze u autobuse.

Na fotografijama AFP-a s terena može se vidjeti i dim iz pojedinih šatora.

Dim iz šatora u džungli (Foto: AFP)

Dim iz šatora u 'džungli' (Foto: AFP)

Kamp poznat pod nazivojm 'džungla', smješten uz autocestu lučkog gada Calais, iz kojeg su migranti često na prometnicu postavljali barikade kako bi se ilegalno ukrcali na kamione i ušli u Veliku Britaniju, se zatvara.

Procjenjuje se da je u kampu boravilo oko 7000 migranata i izbjeglica, a u ponedjeljak ih je više od 2300 dobrovljno napustilo kamp. Drugog dana evakuacije na terenu su naoružane brojne policijske snage.

Logor će ubrzo biti srušen, a bageri bi već danas trebali početi uklanjati šatore i barake. Odluka o zatvaranju kampa donesena je nakon velikog pritiska francuske opozicije na vlasti.

Uvjeti života u Džungli i njezin utjecaj na regiju su postali osjetljiva tema šest mjeseci prije predsjedničkih izbora u Francuskoj. Taj logor također simbolizira nemoć Europe da odgovori na najtežu migrantsku krizu nakon Drugog svjetskog rata.

"Vlada je donijela hrabru i potrebnu odluku, zemlja poput Francuske sa 67 milijuna stanovnika je i te kako sposobna prihvatiti te ljude u nevolji, dostojanstveno ih prihvatiti bez pretjerane polemike", rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault tijekom posjeta Turskoj.

Pokretanje razmještanja migranata nije zaključilo političku debatu: ljevica je zabrinuta za uvjete premiještanja, desno orijentirana oporba strahuje od nicanja novih slučajeva "mini-Calaisa", krajnja desnica se zalaže za povratak migranata u njihove domovine.

Uz 7500 mjesta u 451 centru, njihovo je premještanje izazvalo žestoke reakcije u nekim regijama. (I.D. / Hina)

Drugi dan evakuacije kampa u Calaisu (Foto: AFP) - 5

Drugi dan evakuacije kampa u Calaisu (Foto: AFP)

Evakuacija kampa u Calaisu (Foto: AFP)

Evakuacija kampa u Calaisu (Foto: AFP)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se