Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bageri će uklanjati šatore i barake

Naoružana policija u izbjegličkom kampu Calais, u tijeku je evakuacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je počela evakuacija izbjegličkog kampa u francuskom gradu Calais, brojne su policijske snage na terenu. Bageri bi tijekom dana trebali početi uklanjati šatore i barake.

Kako protječe jutro sve je više nervoze među migrantima koji kamp u Calaisu moraju napustiti pa su sporadična i naguravanja u skupinama koje čekaju evakuaciju. Policija za sada održava red i migranti organizirani u skupine ulaze u autobuse.

Pročitajte i ovo Migranti Francuska Olakšanje za predsjednika Francuski ustavni sud odbacio velik dio mjera zakona o imigraciji: 32 odbačene zbog proceduralnih razloga Svjetski dan izbjeglica - 2 Značajan rast "Svijet oko nas postaje sve nestabilniji": Očekuje se da će ove godine više od milijun ljudi tražiti azil u EU-u

Na fotografijama AFP-a s terena može se vidjeti i dim iz pojedinih šatora.

Kamp poznat pod nazivojm 'džungla', smješten uz autocestu lučkog gada Calais, iz kojeg su migranti često na prometnicu postavljali barikade kako bi se ilegalno ukrcali na kamione i ušli u Veliku Britaniju, se zatvara.

Procjenjuje se da je u kampu boravilo oko 7000 migranata i izbjeglica, a u ponedjeljak ih je više od 2300 dobrovljno napustilo kamp. Drugog dana evakuacije na terenu su naoružane brojne policijske snage.

Logor će ubrzo biti srušen, a bageri bi već danas trebali početi uklanjati šatore i barake. Odluka o zatvaranju kampa donesena je nakon velikog pritiska francuske opozicije na vlasti.

Uvjeti života u Džungli i njezin utjecaj na regiju su postali osjetljiva tema šest mjeseci prije predsjedničkih izbora u Francuskoj. Taj logor također simbolizira nemoć Europe da odgovori na najtežu migrantsku krizu nakon Drugog svjetskog rata.

"Vlada je donijela hrabru i potrebnu odluku, zemlja poput Francuske sa 67 milijuna stanovnika je i te kako sposobna prihvatiti te ljude u nevolji, dostojanstveno ih prihvatiti bez pretjerane polemike", rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault tijekom posjeta Turskoj.

Pokretanje razmještanja migranata nije zaključilo političku debatu: ljevica je zabrinuta za uvjete premiještanja, desno orijentirana oporba strahuje od nicanja novih slučajeva "mini-Calaisa", krajnja desnica se zalaže za povratak migranata u njihove domovine.

Uz 7500 mjesta u 451 centru, njihovo je premještanje izazvalo žestoke reakcije u nekim regijama. (I.D. / Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene