Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedini na svijetu

SNIMLJENO MISTERIOZNO BIĆE Je li to Migaloo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mistični i legendarni Migaloo prvi je put primijećen 1991. godine.

'To je Migaloo.' Riječi su to poznatog znanstvenika Grega Kaufmana koji je 100 posto uvjeren da je bijeli kit koji se snimljen uz obalu Australije kod Queenslanda 10. kolovoza definitivno jedini albino grbavi kit na svijetu - Migaloo.

Kaufman, direktor Pacific Whale Foundationa, koji kitove proučava desetljećima, siguran je u to, kaže, otkad je vidio prve snimke. 'Podudarnost s Migaloom je savršena, i po leđnoj peraji', tvrdi.

Mistični i legendarni kit Migaloo prvi je put primijećen 1991. godine i Kaufman ga od tada prati. Tada je bio dio tima koji je otišao do aboridžinskih starješina kako bi im pomogli dati ime ovom uistinu posebnom kitu. Aboridžini su se odlučili za ime Migaloo što na njihovom jeziku znači 'bijeli momak'.

Pročitajte i ovo Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu Ilustracija El Nino Gore kuće oko Melbournea, stradala je stoka, više od 2000 ljudi raseljeno, vlasti poručile: "Zabrinuti smo"

'U aboridžinskoj kulturi bijele životinje su poslane na ovaj svijet da nas podsjete na jedinstvenost i svetost života. Vjeruju da takva bića moraju biti cijenjena', pojasnio je Kaufman za australske medije.

Snimke otkrivaju dramatične trenutke borbe za život

Grbavi kitovi inače identificiraju se po donjoj površini repa koja je poput otiska prsta, kod svakog primjerka različita.

Međutim, jedan drugi stručnjak Oskar Petersen, osnivač Istraživačkog centra za bijele kitove, koji također prati Migalooa od ranih dana, kaže kako se ovdje ne radi o Migaloou jer se ovaj kit čini premalen i prebijel da bi odgovarao opisu.

'Ovo je vjerojatno Migaloo junior'', kaže Petersen.

Trevor Long iz SeaWorlda kazao je da je ovo životinja koja je prvi put viđena 2001. godine i odmah je prozvana 'sinom Migalooa'.

'Ova je životinja premala da bi bila Migaloo', tvrdi Long.

Migaloo je jedinstven - on je jedini albino grbavi kit na svijetu. Tzv. Migaloo junior, pojašnjava Kaufman, nikada nije potvrđen kao potomak Migalooa. Osim toga, na repu ima tamnu točku koja i dalje tamni pa on zapravo i nije albino kit.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene