442814
442814
442814
442814
442814

POKOPAN 'ŽIVUĆI SVETAC' Bio je simbol rušenja društvenih, etničkih i vjerskih barijera

  • , 09.07.2016., 17:33
  • Autor:
  • komentara

Pakistanski filantrop Abdul Sattar Edhi, kojega su Pakistanci zvali "živućim svecem" pokopan je u subotu u predgrađu Pakistana na državnom pogrebu na kojem su bile tisuće ljudi.

 
 
 
 
Uz državne počasti pokopan filantrop Edhi,
Uz državne počasti pokopan filantrop Edhi,

Pakistanski filantrop Abdul Sattar Edhi (88), umro je u petak od bolesti bubrega i zavio u crno naciju od 190 milijuna ljudi kojoj je bio simbol rušenja društvenih, etničkih i vjerskih barijera.

Na prvom državnom pogrebu od 80-ih godina, dio okupljenih je u jednom trenutku probio zaštitnu ogradu na nacionalnom stadionu u Karachiju kao bi pomogao nositi Edhijev lijes, umotan u zeleno-bijelu pakistansku zastavu i prekriven laticama ruža.

Njegova je zaklada u proteklih 60 godina osnovala klinike i sirotišta diljem Pakistana i vodila flotu ambulantnih kola, pružajući pomoć siromašnima bez zdravstvene zaštite.

Premijer Nawaz Sharif rekao je da je Pakistan izgubio "velikog slugu čovječanstva" i proglasio je subotu danom žalosti.

Brojni Pakistanci na društvenim su mrežama izrazili žal za čovjekom kojeg su nazivali "živućim svecem" i "pakistanskom Majkom Terezijom".

Rođen u Gujaratu u Britanskoj Indiji, Edhi i njegova muslimanska obitelj preselili su se u Pakistan 1947. tijekom nasilne podjele potkontinenta.

Zakladu je izgradio isključivo iz donacija posvetivši se ovisnicima, ženama žrtvama obiteljskog nasilja, siročadi te osoba s invaliditetom.

Poznat po asketskom životu, dugoj bijeloj bradi i tradicionalnoj crnoj kapi Edhi je bio heroj siromašnih i trn u oku nekih vjerskih čelnika jer je odbijao preferirati muslimane u odnosu na manjine.

Nisu ga voljeli ni radikalni islamisti koje je kritizirao zbog napada na civile, kao ni vlada koju je prozivao za nestručnost i korupciju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se