Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brazilska vlada tvrdi

Usporeno uništavanje amazonske prašume

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deforestacija brazilske amazonske prašume spustila se na najnižu razinu u 23 godine, objavila je brazilska vlada i to pripisala čvršćem odnosu prema ilegalnom krčenju šume.

Uništenje brazilskoga dijela najveće svjetske prašume, smanjilo se u 12-mjesečnom razdoblju za 11 posto, na 6.238 četvorna kilometra, zaključili su stručnjaci na temelju satelitskih snimaka brazilskog nacionalnog instituta za istraživanje svemira.

Pročitajte i ovo Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) nakon razornih požara Sedam amazonskih zemalja sklopilo savez protiv uništenja prašume Požar u Brazilu, ilustracija (Foto: AFP) pravi razlog zbog kojeg gore pluća Zemlje Znantvenici tvrde: Iza požara u Amazoniji krije se međunarodna glad za govedinom i sojom

>> Ispod rijeke Amazone otkrivena nova, ogromna podzemna rijeka

To je manje od četvrtine prašume uništene 2004., kad je bilo na vrhuncu krčenje šume radi stvaranja prostora za ispašu i za uzgoj soje.

Brazil je zadnjih godina pojačao nadzor i sprečava krčenje prašume u porječju Amazone, ali za napredak dijelom je zaslužan i sporiji globalni gospodarski rast koji je smanjio potražnju i cijene poljoprivrednih proizvoda.

No ukupan napredak u 2010./2011. prikrio je zabrinjavajući rast u nekim amazonskim državama poput Rondonije, u kojoj je deforestacija u odnosu na 2010. udvostručena. U saveznoj brazilskoj državi Mato Grossu deforestacija je u odnosu na godinu prije porasla za 20 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene