Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Arizoni ubio 6 osoba i upucao kongresnicu u glavu

Pomahnitali napadač iz Arizone spominjao vladinu kontrolu uma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnica Kongresa Gabrielle Giffords upucana je u glavu prilikom održavanja skupa u trgovini u Tucsonu, Arizona.

Policija aktivno traga za drugim mogućim napadačem, dok je 22-godišnjak, Jared Lee Loughner, u pritvoru. Dužnosnici ureda šerifa okruga Pima, rekli su da je Loughner bio naoružan s poluautomatskim pištoljem Glock 19 kalibra 9 milimetara, s produljenim spremnikom koji ima 33 metka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinuti za komunikaciju Kongresnica bolje, liječnici se boje da neće moći izraziti misli Slika nije dostupna Napadač odveden u FBI Arizona: Policija objavila snimke drugog muškarca za kojim traga

Svjedoci napada kažu da je Loughner prišao na nešto više od metra udaljenosti do Giffords i ispalio joj metak u lice, a potom se okrenuo okupljenima i počeo nasumice pucati, što je trajalo vrlo kratko, nekoliko desetaka sekundi, a onda je pokušao pobjeći u čemu su ga onemogućili okupljeni građani, srušivši ga na tlo. Policija je objavila da se na ispitivanju Loughner brani šutnjom.

Ostavio poruke

FBI je na internetskoj stranici MySpace pronašao Loughnerove poruke 'zbogom prijatelji' i 'molim vas ne ljutite se na mene', izvijestio je MSNBC News.

U nekoliko video uradaka na YouTubeu, u kojima se pojavljuje samo tekst na tamnoj podlozi, Loughner izražava nepovjerenje u vladu, te govori o 'izumu nove američke valute, vladinoj kontroli uma i ispiranju mozga'. Također je izviješteno da je izbačen s lokalnog sveučilišta jer je na predavanjima često radio ispade.

Osim demokratkinje Giffords (40) u pucnjavi je ranjeno još najmanje 11 ljudi, javljaju američki mediji. Među ranjenima se nalaze i članovi tima zastupnice Giffords, a potvrđeno je da je jedan od ranjenika savezni sudac, John Roll. CNN je objavio da pored 12 ranjenih ima i šestero ubijenih, među kojima je i 9-godišnja djevojčica. U američki Kongres Gabrielle Giffords izabrana je 2006. a udana je za astronauta Marka Kellya.

24 sata nakon operacije ključna

Gabrielle Giffords je operirana i liječnici su 'optimisti' glede izgleda za njezin oporavak.

'Kogresnica Giffords je operirana i bit će prebačena na intenzivnu skrb. Ona je u kritičnom stanju ali smo optimisti glede izgleda za njezin oporavak, s obzirom na okolnosti', rekao je kirurg bolnice u Tusconu na konferenciji za novinare. Dodao je i kako će iduća 24 sata biti ključna za njezin oporavak.

Netrpeljivost konzervativaca prema Giffords

Američki mediji ističu da je bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin, koja uživa najveću potporu pokreta Tea Party, označila 8. izborni okrug u Tucsonu kao jedan od glavnih ciljeva na izborima. Na karti SAD-a je 'metom' za gađanje, označila izborne jedinice u kojima kandidati pokreta Tea Party trebaju osvojiti mjesta u Kongresu, među kojime je bio i izborni okrug Gabrielle Giffords. Zanimljivo je da su svi metom označeni demokrati glasali z zdravstvenu reformu što je prilikom objave ove karte i naglasila sama Sarah pallin.

Nekoliko sati nakon pucnjave Palin je objavila priopćenje u kojem je izrazila 'iskrenu sućut' obitelji Giffords i drugim obiteljima žrtava napada. (D.Ma/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene