Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč ruskim zračnim udarima

Palmira ponovno pala u ruke Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvješća o stanju u Palmiri mijenjaju se iz sata u sat dok se snage sirijskog režima i Islamska država (IS) žestoko bore za kontrolu nad tim drevnim sirijskim gradom i teško je reći u čijim se rukama trenutačno nalazi, javljaju u nedjelju svjetske novinske agencije.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) izvijestio je u nedjelju ujutro da su se džihadisti IS-a povukli iz Palmire, koju su u subotu ponovi bili zauzeli, nakon žestokih udara ruskog zrakoplovstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi gnusan video Islamska država: Smaknuli smo ruske špijune; Rusija: Naši ljudi u Siriji su na sigurnom Slika nije dostupna Loša vijest DŽIHADISTI OPET U PALMIRI Dok se SAD i Rusija međusobno optužuju, ISIS napreduje

Ruske novinske agencije su javile da se više od 4000 militanata IS-a pregrupiralo i pokrenulo drugi napad kako bi ponovno pokušali osvojiti Palmiru koju brane sirijski vojnici.

Poslijepodne je SOHR objavio da je IS ponovno zauzeo Palmiru nakon što su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku zemlje.

"Usprkos zračnim udarima, IS je ponovno zauzeo cijelu Palmiru nakon što se sirijska vojska povukla južno od grada", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a čije je sjedište u Londonu, a prenijela je agencija AFP.

Novinska agencija Amak, koja je povezana s IS-om, također je izvijestila da su džihadisti ponovo preuzeli "potpunu kontrolu" nad gradom.

Kakao navodi SOHR, u novi juriš džihadisti su krenuli ubrzo nakon što su se u zoru povukli iz Palmire poslije snažnih ruskih zračnih udara, samo nekoliko sati nakon što su ušli u taj drevni grad otkuda su istjerani prije devet mjeseci.

IS je zauzeo Palmiru, koja je na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine, u svibnju 2015. a u ožujku ove godine je režim uz rusku pomoć oslobodio grad.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da su ruski borbeni zrakoplovi izveli 64 napada tijekom operacije istjerivanja IS-a sa strateških područja oko Palmire, pritom usmrtivši više od 300 ekstremista, prenio je Reuters. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene