449300
449300
449300
449300
449300

PRISILJENI NAPUSTITI DOMOVE U svijetu zbog sukoba raseljeno 28 milijuna djece

  • , 07.09.2016., 09:40
  • Autor:
  • komentara

Oko 28 milijuna djece bilo je prisiljeno napustiti svoje domove zbog oružanih sukoba i nasilja u svijetu, prema UNICEF-ovu izvješću objavljenome u srijedu.

 
 
 
 
Djeca izbjeglice (Foto: Arhiva/AFP)
Djeca izbjeglice (Foto: Arhiva/AFP)

Podaci uključuju 10 milijuna djece izbjeglica i 17 milijuna raseljene djece. U izvješću UNICEF-a stoji da su ukupno 50 milijuna djece ili izbjeglice, ili raseljeni u vlastitoj zemlji ili migranti u potrazi za boljim životom u inozemstvu koji su napustili vlastitu zemlju zbog nasilja i siromaštva.

UNICEF u izvješću poziva zemlje da u maloljetnim izbjeglicama najprije vide djecu koja su izrazito ranjiva na nasilje i eksploataciju.

Djeca čine oko polovicu ukupnog broja izbjeglica koji su 2015. u inozemstvu tražili sklonište, a 45 posto djece izbjeglica pod UN-ovom skrbi dolaze iz Sirije i Afganistana.

Broj djece koja putuju sama u 2015. povećao se na 100.000, što je trostruko više u odnosu prema 2014. Ta djeca bez pratnje, kojima prijeti rizik zlostavljanja i iskorištavanja, tražila su azil u 78 zemalja u 2015. godini. Oko 20 milijuna te djece klasificirano je u djecu migrante koja su napustila svoje domove zbog siromaštva i nasilja bandi, često putujući bez isprava i ikakva statusa.

Djeca koja žive kao izbjeglice također se suočavaju s ksenofobijom i pet puta veća je vjerojatnost da neće pohađati školu od svojih vršnjaka koji nisu izbjeglice.

"Koju ćemo cijenu platiti ako ne uspijemo osigurati tim mladim ljudima mogućnosti za obrazovanje i normalnije djetinjstvo?, rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

"Kako će ta djeca moći pridonijeti u svojim zemljama? Ne samo da će njihova budućnost biti uništena, nego će oslabiti i njihove zemlje".

Izvješće je objavljeno uoči summita UN-a 19. rujna na kojemu će svjetski vođe govoriti o globalnim migracijama. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se