Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje se smiruje

UNHCR: Kirgistan je etnička bačva s barutom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sukobima u Kirgistanu život je izgubilo više stotina ljudi, ocijenio je Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC), prenoseći informacije svojih ekipa na terenu.

'Naše ekipe na terenu ocijenile su nakon posjeta mrtvačnici u Ošu (na jugu zemlje) da broj žrtava premašuje službenu brojku' od 170 koju je objavilo kirgistansko ministarstvo zdravstva, rekao je Christian Cardon, glasnogovornik ICRC-a. 'Još ne možemo reći koliko je točno trupala pokopano, identificirano i prebrojano, a neka nisu ni izvučena', rekla je humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preporučio šef države Ministar popio biljni tonik, tvrdi da teški COVID liječi za tri dana. Stručnjakinja upozorava: "Otrovan je i u najmanjim količinama" Slika nije dostupna Drama u Kirgistanu Prosvjednici upali u parlament, gorjeli automobili. Policija ih rastjerala vodenim topovima i šok-bombama

'U zadnja 24 sata u Ošu je nešto mirnije, premda su napetost i strah još snažni, a stanje je nestabilno, napose u Džalal-Abadu', rekla je Severine Chappaz, zamjenica izaslanice ICRC-a u Kirgistanu, dodavši ipak da 'nema jasnu sliku o onome što se događa izvan Oša'.

>> Uhićen mlađi sin predsjednika Kirgistana

Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) objavilo je pak da strahuje od širenja nasilja u Kirgistanu, 'etničkoj bačvi s barutom', gdje je pred nedavnim sukobima svoj dom napustilo oko 275.000 ljudi. Tisuće ljudi, među kojima su stotine bolesnika i ranjenika, traže utočište u džamijama i bolnicama u Ošu, izvijestile su ekipe ICRC-a.

Zaustaviti sukob, popraviti humanitarno stanje i stvoriti uvjete za obnovu jesu glavne zadaće međunarodne zajednice u rješavanju krize u Kirgistanu, rekao je u Biškeku posebni izaslanik OESS-a, Žanibek Karibžanov. 'Stanje je veoma osjetljivo i moglo bi se opasno pogoršati', upozorio je Karibžanov koji je u nedjelju doputovao u Kirgistan, a dao je izjavu na tiskovnoj konferenciji. Posebni izaslanik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) sastao se s privremenom predsjednicom Rozom Otunbajevom i s visokim dužnosnicima kirgistanske države, američkim, francuskim, ruskim i kazahstanskim veleposlanicima te s predstavnicima civilnog društva.

'Prvo smo razgovarali o mogućnostima zaustavljanja sukoba, stabilizaciji stanja i sprječavanju širenja sukoba na druga područja', dodao je Karibžanov. 'Drugo važno pitanje je humanitarno stanje na području sukoba koje se ozbiljno pogoršalo i problem izbjeglica zahtijeva veliku pozornost i pomoć', dodao je.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene