Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje se smiruje

Uhićen mlađi sin predsjednika Kirgistana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kirgistanski šef sigurnosti Kenišbek Duišebajev rekao je kako je mlađi sin zbačenog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, Maksim Bakijev uhićen u Velikoj Britaniji kada je sletio u zračnu luku Hampshire iznajmljenim zrakoplovom.

Tužitelji koji su u svibnju za Maksimom Bakijevom raspisali međunarodnu tjeralicu tvrde kako tvrtke u njegovu vlasništvu nisu platile skoro 80 milijuna dolara poreza za zrakoplovno gorivo prodano američkoj zračnoj bazi.

Pročitajte i ovo Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!" Ilustracija zatvorena nakon tragedije Muškarac pao s jedne od najvećih turističkih atrakcija u Londonu: Preminuo na mjestu

Privremena kirgistanska vlada optužila je Maksima da je platio 10 milijuna dolara kako bi izazvao etničke sukobe u toj zemlji. Tvrde kako je počeo s poticanjem sukoba još u travnju.

Nasilni prosvjedi koji su doveli do zbacivanja predsjednika Bakijeva bili su motivirani gnjevom zbog korupcije raširene u njegovoj brojnoj obitelji koja se obogatila i postala moćna dok je on bio na vlasti.

Stanje se polako smiruje na jugu Kirgistana

Stanje se polako smiruje u utorak na jugu Kirgistana, nakon četiri dana međuetničkog nasilja u kojima je smrtno stradalo najmanje 170 osoba, a više od 1700 je ranjeno.

Stanje u području oko grada Oša polako se smiruje, izjavio je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova Omurbek Suvanaljev. 'U odnosu na prethodnu, prošla noć bila je relativno mirna. Brojni pripadnici snaga reda brinu za sigurnost i prolaz humanitarnih konvoja', rekao je Suvanaljev,

Kirgistansko ministarstvo zdravstva je objavilo da je u nasilju između Kirgiza i Uzbeka bilo 170 mrtvih i 1762 ranjenih , prvenstveno u Ošu i Džalalabadu, dvama velikim gradovima na jugu.

UN traži od Kirgistana da obuzda etničko ubijanje

Ujedinjeni narodi su od Kirgistana zatražili da spriječi etničko ubijanje i rekli da bi broj izbjeglih zbog sukoba uskoro mogao prijeći 100.000.  Svjedoci su rekli da bande naoružane strojnicama i hladnim oružjem pucaju na kuće i stanovnike u bijegu.

Sukobi koji su počeli u četvrtak i eskalirali tijekom vikenda izazvali su zabrinutost u Rusiji i SAD-u, koji oboje imaju vojne baze u strateški važnom Kirgistanu.  Analitičari ocjenjuju da ako jug Kirgistana, koji dijeli gusto naseljenu dolinu Ferghana s Uzbekistanom i Tadžikistanom, padne u kaos, takvo stanje može pomoći militantnim islamistima koji se financiraju trgovinom drogom.

Prijelazna čelnica Kirgistana Roza Otunbajeva je, međutim, rekla novinarima da glavna regionalna sigurnosna organizacija, od Rusije predvođeni CSTO, neće ispuniti zahtjev Biškeka da odmah pošalje mirovne snage. CSTO je u ponedjeljak predložio slanje helikoptera i opreme kako bi se pomoglo vladi Kirigstana da zaustavi nasilje.

Posebni izaslaanik UN-a Miroslav Jenca je rekao da Kirgistan treba poduzeti sve moguće korake da spriječi širenje nasilja na druge dijelove bivše sovjetske središnje Azije. 'Sada je najvažnije spriječiti krvoproliće', rekao je Jenca novinarima.'Ovaj se sukob mora lokalizirati'. Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay zatražila je od lokalnih i državnih vlasti u Kirgistanu da poduzmu 'brzu i odlučnu akciju' u zaštiti građana bez obzira na njihovo etničko podrijetlo.

'Čini se da se neselektivno ubijanje, uključujući i djece, i silovanja događaju na temelju etničke pripadnosti', rekla je Pillay u izjavi objavljenoj u ponedjeljak navečer. UN-ova dužnosnica za politička pitanja Lynn Pascoe zatražila je žurno stvaranja humanitarnog koridora kako bi se osigurala dostava pomoći žrtvama nasilja.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene