Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Atentat se mogao izbjeći'

Vlast omogućila pa zataškala ubojstvo Bhutto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjere osiguranja pakistanskih saveznih i lokalnih vlasti bivše premijerke Benazir Bhutto bile 'fatalno nedovoljne i neefikasne', pokazao izveštaj UN-a.

UN-ovo istražno povjerenstvo utvrdilo je da su nedovoljne sigurnosne mjere pakistanske savezne, regionalne i lokalne vlade krive za ubojstvo bivše premijerke Benazir Bhutto 2007.

Povjerenstvo smatra da se atentat mogao izbjeći da su vlade tadašnjeg predsjednika Perveza Mušarafa, države Panjab i okruga Rawalpindi poduzele odgovarajuće mjere kako bi odgovorile na ‘značajne, nove i hitne sigurnosne rizike za koje su znali da prijete premijerki’.

Bhutto je ubijena 27. prosinca 2007. u bombaškom napadu u Rawapindiu. Povjerenstvo je ocijenilo da su istragu njezina ubojstva ‘u velikoj mjeri ometale sigurnosne službe i drugi vladini dužnosnici’.

U izveštaju se, međutim, primijećuje da je pakistanska vlada brzo okrivila talibanskog komandanta Bajtulaha Mehsuda, kao i al-Kaidu, iako su među neprijateljima bivše premijerke bili i elementi vlasti.

'Niz vladinih dužnosnika bio je duboko neuspješan u naporima da najprije zaštite gospođu Bhutto, a zatim da energično istraže sve odgovorne za ubojstvo, ne samo one koji su sudjelovali u izvršenju napada, već i u smišljanju, planiranju i finansiranju", navodi se u izvještaju.

Odgovornost osiguranja Benazir Bhutto na dan ubojstva bila je na saveznoj vladi, vladi Panjaba i policije okruga Rawalpindi. Nitko od njih nije poduzeo neophodne mjere za taj izvanredni rizik s kojim su znali da je ona suočena.

Savezna vlada nije imala jasni plan osiguranja i oslanjala se na lokalnu policiju, kojoj međutim nije dala neophodne instrukcije, iako je tri dana pre toga bio pokušan atentat na Bhuttove, navodi se u izvještaju.

Također se zaključuje da je u istrazi odmah odbačena mogućnost da su umiješani elementi pakistanskog vlasti, uključujući tri osobe koje je Benazir Bhutto u listopadu 2007. uputila tadašnjem potpredsedniku generalu Pervezu Mušarafu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene