Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojavili se novi dokazi

Zagonetna smrt: Otvara se nova istraga o nesreći iz 1961. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija Ujedinjenih naroda (UN) osnovala je neovisni panel stručnjaka koji će ponovo otvoriti istragu o zagonetnoj smrti glavnog tajnika organizacije Daga Hammarskjolda 1961. u zrakoplovnoj nesreći.

Švedski diplomat, zajedno s UN-ovim timom stručnjaka, putovao je na pregovore o prekidu vatre u Kongu u rujnu 1961. kada mu se avion srušio u Ndoli u današnoj Zambiji, a tadašnjoj Sjevernoj Rodeziji.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo Prometna nesreća u Lovranu Teret ga se za teško djelo Pokrenuta istraga protiv vozača kamiona koji je u Lovranu usmrtio djevojku

Prva istraga UN-ova povjerenstva zatvorena 1962. godine nije uspjela ustanoviti uzrok nesreće. Od tada pojavilo se mnogo teorija da je UN-ov zrakoplov srušen u sklopu atentata na Hammarskjolda.

Članice UN-a odlučile su ponovo otvoriti slučaj pošto je povjerenstvo međunarodnih pravnika kazalo da su pronađeni novi dokazi koji bi mogli rasvijetliti slučaj.

SLUČAJNOST? Poginuo šef naftnog diva: Avion pri polijetanju udario u ralicu

Panel će imati tri mjeseca da razmotri dokaze prikupljene posljednjih godina. Nalaze će predstaviti glavnom tajniku UN-a Ban ki-Moonu krajem lipnja.

Hammarskjold je bio drugi glavni tajnik UN-a. Izabran je 1953. na prvi i četiri godine poslije na drugi mandat. Jedini je glavni tajnik koji je umro na dužnosti i jedan od troje ljudi u povijesti koji je postumno nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Mnogi ga smatraju najboljim glavnim tajnikom kojeg je UN imao, a John F. Kennedy, američki predsjednik u vrijeme njegove pogibije, kazao je da je bio "najbolji državnik stoljeća". (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene