Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti jačanje Al Kaide

UN upozorava: 'Jemen nam se pred očima raspada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi upozorili su u četvrtak: "Jemen se raspada pred našim očima". Kažu da je ta zemlja na rubu građanskoga rata i zato izvrstan teren da u njoj ojača Al Kaida.

Al Kaida i drugi sunitski gerilci intenzivirali su napade otkad su šijiti Houthi, njihovi protivnici sa sjevera zemlje koji uživaju iransku potporu, u rujnu zauzeli glavni grad i počeli se širiti dalje.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" UN, arhiva (Foto: AFP) Traju pregovori o oslobađanju Pet djelatnika UN-a oteto u Jemenu pri povratku s terenske misije

Houthi su iz igre sasvim izbacili središnje jemenske vlasti, piše Reuters. Jemen je uporište Al Kaide na Arapskome poluotoku i riječ je o jednom od najaktivnijih krila te organizacije koje je već izvodilo napade u inozemstvu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i njegov posebni izaslanik za Jemen Džamal Benomar, u četvrtak su obavijestili Vijeće sigurnosti o stanju.

"Jemen nam se pred očima raspada. Ne smijemo to samo mirno promatrati", rekao je Ban pred 15-članim Vijećem sigurnosti. "Moramo učiniti sve što možemo da se Jemen vrati s ruba i da se obnove politički procesi".

Džamal Benomar je upozorio da je Jemen na rubu građanskog rata i optužio sve strane da izazivaju politički i gospodarski metež u toj zemlji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene