456138
456138
456138
456138
456138

UN istražuje smrti civila u američkim zračnim udarima u Afganistanu

  • , 06.11.2016., 18:00
  • Autor:
  • komentara

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili kako istražuju incident u kojemu je ubijeno više od 30 civila u američkim zračnim udarima na talibanske militante u sjevernom Afganistanu ovaj tjedan.

 
 
 
 
Afganistan, arhivska fotografija (Foto: AFP)
Afganistan, arhivska fotografija (Foto: AFP)

Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) tvrdi kako je u napadu na mjesto Buz Kandahari u blizini grada Kunduza poginulo najmanje 32 ljudi, a 19 je ozlijeđeno u četvrtak. Velika većina žrtava su žene i djeca.

Samo u prošlom tjednu u Afganistanu je poginulo 96 civila, a 111 ih je ozlijeđeno, prenosi UN.

"Gubitak života civila je neprihvatljiv i potkopava pokušaje za izgradnju mira i stabilnosti u Afganistanu", rekao je Tadamichi Yamamoto, predsjednik UNAMA-e i posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a u Afganistanu.

"Prilikom provođenja zračnih operacija međunarodne vojne snage moraju poduzeti sve moguće mjere kako bi smanjile na najmanju moguću mjeru civilne žrtve, uključujući i potpunu analizu konteksta zračnih napada", priopćio je Yamamoto.

Američka vojska u subotu je priznala da je u njihovim napadima vjerojatno bilo civilnih žrtava te je obećala da će provesti istragu. General John Nicholson, vrhovni američki zapovjednik u Afganistanu, izrazio je duboko žaljenje zbog gubitka nevinih života.

Američki zračni napad izveden je na poziv skupine specijalnih afganistanskih snaga i njihovih američkih savjetnika koji su se tijekom racije na navodne talibanske zapovjednike zatekli pod teškom paljbom. U borbama su poginula tri afganistanska i dva američka vojnika. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se