Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

UN: Alarmantno kršenje ljudskih prava u Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN je zabrinut zbog tretmana novinara, seksualnih, vjerskih i etničkih manjina, oboljelih od AIDS-a.

UN-ovi promatrači u Ukrajini zabilježili su alarmantna kršenja ljudskih prava na istoku zemlje i ozbiljne probleme na Krimu, izjavila je u petak visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay, dok je Rusija izvješće ocijenila kao pristrano, jer ignorira nezakonite aktivnosti vlade u Kijevu.

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine

'Oni koji utječu na naoružane skupine odgovorne za većinu nasilja na istoku Ukrajine moraju učiniti sve da obuzdaju te ljude koji žele raskomadati zemlju', rekla je Pillay u priopćenju uz koje je objavljeno izvješće na 37 stranica.

U izvješću koje pokriva razdoblje od 2. travnja do 6. svibnja stoji da policija i lokalne vlasti u istočnoj Ukrajini sudjeluju u nezakonitim aktivnostima i pomažu naoružanim skupinama u zauzimanju gradova, čime se krši vladavina prava i dokidaju jamstva za zaštitu ljudskih prava.

Rusija je kritizirala izvješće ocijenivši da čak niti ne pokušava biti objektivno i optužuje autore da slijede 'političke naredbe' kako bi amnestirali prozapadnu vladu u Kijevu.

Izvješće ignorira 'nagrublja kršenja ljudskih prava koja provode samoproglašene vlasti u Kijevu', stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajina se priprema za predsjedničke izbore 25. svibnja i UN-ovi promatrači ističu da će pošteni i demokratski izbori biti važan čimbenik za smirivanje stanja. No nekoliko kandidata prijavilo je napade, pa su zabrinuti za njihovu sigurnost.

Nove borbe na istoku Ukrajine: 'Uništili smo pobunjeničku barikadu'

U izvješću UN-ove promatračke misije stoji da je zabilježen 'val otmica i nezakonitih uhićenja novinara, aktivista, lokalnih političara, predstavnika međunarodnih organizacija i pripadnika vojske'.

No, promatrači pokušavaju potvrditi i navode o nezakonitim aktivnostima ukrajinske vojske i kažu da postoje vjerodostojna izvješća o slučajevima u kojima su ukrajinski vojnici uhićivali ljude koji su poslije nestali.

Vezano za Krim, UN-ova promatračka misija zabrinuta je zbog tretmana novinara, seksualnih, vjerskih i etničkih manjina, oboljelih od AIDS-a i građana koji nisu zatražili rusko državljanstvo koji su suočeni s maltretiranjem i prijetnjama.

Oni koji nisu ostvarili pravo na prebivalište do siječnja 2015. mogli bi biti protjerani s poluotoka koji je pripojila Rusija, ističe se u izvješću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene