Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umirovljeni ruski kontraadmiral

"Heroj Rusije": "Nova ruska raketa probija svaku obranu i može pogoditi američke ciljeve za pet minuta"

Lansiranje ruske rakete s mora (Foto: Arhiva/AFP)
Lansiranje ruske rakete s mora (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Umirovljeni sovjetski i ruski admiral tvrdi da najnoviji ruski hipersonični mogu neutralizirati američke vojne ciljeve unutar nekoliko minuta.

Vselov Kmirov je odlikovani ruski kontraadmiral i bivši zapovjednik podmorničke flote, koji je umirovljen 2002. godine, a za ruske medije je komentirao američko povlačenje iz sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF). Odluku Bijele kuće da se povuče iz navedenog sporazuma, Kmirov je iščitao kao namjeru Amerikanaca za raspoređivanjem novih aketa diljem Europe.

Pročitajte i ovo Rusko nuklearno oružje - 3 Strah i propaganda Utrka u nuklearnom naoružanju kreće ispočetka? Kad je riječ o Rusiji, jedna je stvar javna tajna Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev "Na rubu smo svjetskog sukoba" Medvedev oštro o "čudnom djedu" Bidenu, podržao i izlazak Rusije iz nuklearnog sporazuma: "SAD i NATO objavili su nam rat, imamo se pravo braniti"

Kmirov je isto tako predvidio da najnoviji ruski hipersonični projektili 3M22 Cirkon ne bi bili usmjereni, u tom slučaju, samo prema američkim položajima u Europi, već bi isto tako osigurali sposobnost udara na ključne kontrolne sustave, odnosno zapovjedne centre u SAD-u.

Umirovljeni ruski kontraadmiral ističe kako Cirkoni ispaljeni s ruskih ratnih brodova i podmornica mogu pogoditi metu udaljenu 1000 kilometara unutar pet minuta, prenosi Newsweek.

"Hipersonični raketni sustav poput Cirkona praktički probija bilo koju proturaketnu obranu. Broj ratnih brodova i podmornica s Cirkon raketama i u ponoj borbenoj spremi u zapadnom Atlantiku i istočnom Pacifiku može biti dva do tri broda u oba ta smijera, svaki od kojih ima oko 40 tih raketa", naglasio je Kmirov.

Ruska mornarica testirala je raketni sustav Cirkon oko četiri godine, a testiranja je i službeno u utorak potvrdio ruski predsjednik Vladimir Putin. On je raketni sustav Cirkon opisao kao "još jednu obećavajuću inovaciju koja se uspješno i prema planu razvija".

Cirkonova maksimalna brzina kretanja iznosi oko 15.000 kilometara na sat, odnosno devet puta brže od brzine zvuka, a može pogoditi cilj udaljen i više od 1000 kilometara, kako s kopna, tako i iz mora, pojasnio je pred 2000 ruskih dužnosnika.

Putin je u srijedu ruskim medijima dao izjavu nakon upozorenja da će Moskva uzvratiti na bilo kakav pokušaj SAD-a da rasporedi nove projektile bliže Rusiji raspoređivanjem svojih projektila bliže Sjedinjenim Državama ili raspoređivanjem bržih projektila ili oboje.

Putin je obrazložio svoje upozorenje po prvi puta, rekavši kako bi Rusija mogla rasporediti hipersonične projektile na brodove i podmornice koji bi mogli vrebati kod američkih teritorijalnih voda ako bi Washington krenuo u raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog i srednjeg dometa u Europi.

"(Govorimo o) mornaričkim nosačima: podmornicama ili površinskim brodovima. A možemo ih smjestiti, uz ovakvu brzinu i domet (naših projektila) ...u neutralne vode. Plus one nisu nepokretne, kreću se i oni će ih morati pronaći", rekao je Putin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene