Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Služba sigurnosti Ukrajine

Ukrajinski špijuni spremaju pakao za Putina: "Moraju shvatiti da se neće moći sakriti"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ukrajinski špijuni u novoj godini planiraju intenzivirati obavještajne operacije i napade u Rusiji, najavio je general-bojnik Vasilj Maljuk.

Čelnik Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), general-bojnik Vasilj Maljuk, rekao je da će ukrajinski špijuni iduće godine pojačati obavještajne operacije i izvoditi diverzantske napade duboko u Rusiji kako bi rat što je više moguće približili Kremlju.

"Ne možemo otkriti svoje planove. Oni bi bili šok za neprijatelja. Pripremamo iznenađenja. Moraju shvatiti da se neće moći sakriti, naći ćemo neprijatelja posvuda", rekao je za Politico.

Maljuk nije otkrio detalje. Dao je naslutiti da će logistički ciljevi i vojna sredstva na okupiranom ukrajinskom teritoriju i dalje biti u fokusu, a onda slijede udari na neprijatelja preko granice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snažni naleti vjetra VIDEO Upaljeni alarmi, čekaju najjači udar oluje: Škole zatvorene, otkazana putovanja, a najgore tek dolazi

"Pamuk će nastaviti gorjeti", našalio se. Ukrajinci koriste riječ pamuk kako bi opisali eksplozije u Rusiji i Ukrajini koje su organizirale ukrajinske specijalne službe.

"SBU izvodi ciljane udare po točkama. Neprijatelja ubadamo iglom ravno u srce. Svaka od naših specijalnih operacija slijedi određeni cilj i daje svoj rezultat. Sve to u kompleksu komplicira sposobnosti Ruske Federacije, a vođenje rata približava nam pobjedu", dodao je čelnik.

Područje fokusa bit će i Krim te Crno more. Maljuk je spomenuo i dron Sea Baby, koji se s ukrajinskog prevodi "mali", a nosi oko 850 kilograma eksploziva i može letjeti u olujnim uvjetima. Korišten je i za napad na Kerčki most u srpnju te za udar na ruske brodove.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković U Glini Plenković o novom paketu pomoći: "Potporu će dobiti 830.000 hrvatskih umirovljenika"

Kerčki most legitimna je meta za njih prema međunarodnom pravu i pravilima ratovanja, dodao je Maljuk. "Ukrajinski zakon također nam dopušta napad na taj objekt i moramo uništiti logistiku svoga neprijatelja", naglasio je.

Za razliku od Rusije, Kijev pažljivo razmatra mete prije napada te nastoji ostati unutar pravila ratovanja, istaknuo je.

"Ovo je naša zemlja i mi ćemo upotrijebiti sve moguće metode da je oslobodimo od okupatora", rekao je čelnik. 

Politico je na kraju razgovora napisao da se Rusija mora pripremiti za udar.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene