Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toliko o primirju

Ukrajinske snage granatiraju pobunjenike kod Mariupola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinske snage u petak su granatirale proruske pobunjenike istočno od lučkog grada Mariupola, nekoliko sati prije nego bi ukrajinski i ruski izaslanici trebali objaviti prekid vatre koji bi bio početna točka sveobuhvatnijeg mirovnog plana.

Ukrajinske snage pokušavaju se oduprijeti snažnoj ofenzivi proruskih separatista koji žele zauzeti Mariupol, grad s oko 500.000 stanovnika na Azovskom moru i ključnu luku za izvoz čelika. Grad se nalazi na pola puta između Rusije i Krima, poluotoka koji je Rusija anektirala u ožujku.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet?

"Stiglo je naše topništvo i raspoređeno je uzduž linije sukoba s proruskim pobunjenicima", kazao je gradonačelnik Mariupola Jurij Kotlubej za ukrajinsku televiziju. Zapovjednik ukrajinskog dobrovoljačkog bataljuna javio je da se njegovi borci nalaze pod snažnom i neprekinutom vatrom pobunjenika.

Putin uspio vratiti smisao NATO savezu, vraćaju se korjenima

"Još uvijek odolijevamo napadima pobunjenika koji nas napadaju tenkovima i topništvom", kazao je zapovjednik. Mariupol je postao glavna briga ukrajinskih vlasti nakon što su pobunjenici uz pomoć Rusije, kako tvrdi Kijev, zauzeli obližnji obalni grad Novoazovsk.

Kasnije tijekom dana se u bjeloruskom Minsku sastaju predstavnici Ukrajine, proruskih pobunjenika, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kako bi dogovorili prekid vatre i utrli put mirovnom planu koji bi se postupno provodio.

No, malo ih je u istočnoj Ukrajini koji polažu nade u prekid vatre. "Ne bih bio pravo ljudsko biće da nisam za prekid vatre, ali svi ti banditi, plaćenici i ruski osvajači moraju biti istjerani iz Ukrajine da se više nikada ne vrate", kazao je u Mariupolu 70-godišnji umirovljenik Anatolij. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene