Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Ukrajini

Ukrajina: Separatisti zauzeli Lugansk, ne žele pregovarati bez ukidanja sankcija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada u Kijevu izgubila je u utorak poslijepodne kontrolu nad još jednim gradom na istoku, Luganskom gdje su stotine proruskih separatista zauzeli zgradu regionalne vlade.

Kordon interventne policije zauzeo je položaj iza zgrade suočen sa stotinama muškaraca i žena. Deseci maskiranih muškaraca sa metalnim štitovima ušli su u zgradu, dok su drugi porazbijali prozore i podigli rusku zastavu.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

"Regionalna vlast ne kontrolira vlastite policijske snage", rekao je Stanislav Rečinski, pomoćnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova govoreći o događajima u Luhansku gdje su separatisti ranije zauzeli stožer lokalne policije. Prosvjednici, koji tvrde da ih nova prozapadna vlast u Kijevu ne reprezentira na pravi način, pozvali su policiju da preda oružje.

Sergej Rjabkov: 'Nema razloga za bojazan, krimski scenarij u jugoistočnoj Ukrajini se neće dogoditi'

Istodobno, ukrajinski separatisti u Slovjansku objavili su u utorak da će o puštanju promatrača OESS-a razgovarati sa Zapadom samo ako EU ukine sankcije vođama pobunjenika, dok je OESS najavio da unatoč tome nastavlja s regrutiranjem novih promatrača.

Ukrajinska vlada priopćila je da ima plan oslobađanja šestorice promatrača koje su pobunjenici zatočili prošloga tjedna i nada se da će uskoro biti oslobođeni, ali pojedinosti nije navela. Dvojica pobunjeničkih vođa našla su se na novoj listi dužnosnika protiv kojih je EU uvela sankcije.

Samoproglašeni gradonačelnik Slovjanska Vječeslav Ponomarjov izjavio je ruskoj novinskoj agenciji Interfax da mjere protiv Denisa Pušlina, čelnika tzv. narodne republike Donjecka i Andreja Purgina, još jednog vođe pobunjenika na istoku Ukrajine, "ne pridonose dijalogu".

Nove sankcije SAD-a obuhvatiti će pojedince, poduzeća i ruski uvoz vojne opreme

"O statusu ratnih zarobljenika razgovarat ćemo samo kada EU ukine sankcije", rekao je Ponomarjov. "Ako ih ne ukinu, zabranit ćemo pristup predstavnicima EU-a. Podsjetit ću na to moje goste iz OESS-a", istaknuo je.

Ta organizacija sa sjedištem u Beču istovremeno je najavila da nastavlja s regrutiranjem novih promatrača. Ovoga mjeseca poslani su pozivi za 400 promatrača i "postupak regrutiranja traje", rekla je glasnogovornica OESS-a. Misija, kojoj je cilj smiriti napetosti na istoku Ukrajine, na početku je brojala 100 promatrača, danas ih je 154, a mogla bi se proširiti na 500. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene