Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava ministra

Ujedinjeni Arapski Emirati spremni krenuti u borbu protiv ISIS-a, ali uz jedan uvjet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni Arapski Emirati priopćili (UAE) su u nedjelju da su spremni poslati kopnene snage u Siriju u sklopu međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države.

Naše je stajalište cijelo vrijeme bilo da u operaciju protiv Islamske države moraju biti uključene kopnene snage", izjavio je ministar vanjskih poslova Anwar Gargash na tiskovnoj konferenciji u Abu Dabiju. "Ne govorimo o tisućama vojnika." Dodao je da će "američko vodstvo u tome" biti preduvjet da UAE pošalje vojnike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako će reagirati Putin? EU poziva Rusiju: Prestanite napadati sirijske pobunjenike; Saudijska Arabija poručuje: Mi ćemo ih nastaviti naoružavati Slika nije dostupna Saudijci negoduju 'Rusija i Iran podupiru Asadov terorizam, ti napadi uzrokuju mnoge nevine žrtve'

Time su se Emirati nadovezali na Saudijsku Arabiju koja je u četvrtak rekla da je spremna pridružiti se svakoj kopnenoj operaciji u Siriji ako to protudžihadistička koalicija odluči.  Saudijsku ponudu pohvalile su Sjedinjene Države, no sirijski režim odgovorio je u subotu da će strani vojnici biti vraćeni kući u lijesovima.

Islamska Republika Iran, koja je saveznik sirijskog režima, ocijenila je da se Saudijska Arabija neće usuditi poslati kopnene vojnike. "Bilo kakva kopnena intervencija na sirijskom teritoriju bez odobrenja vlade bila bi agresija kojoj bi se morao pružiti otpor", rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem na konferenciji za novinare u Damasku.

"Neka nitko ne pomišlja na agresiju na Siriju ili povredu njezina suvereniteta jer ćemo ih, bili oni Saudijci ili Turci, poslati kući u lijesovima", poručio je. Ministar je također kazao da prekid vatre nije moguć dok se ne uspostavi nadzor nad granicom s Turskom i Jordanom, preko kojih pristiže pomoć pobunjenicima.

Sirijski režim smatra militante, pobunjenike i džihadiste "teroristima" koje plaćaju regionalne sile poput Saudijske Arabije, Turske i Katara. Ruska vojska objavila je uz to da ima "ozbiljnih razloga" vjerovati da Turska priprema "vojnu intervenciju" u Siriji, upozoravajući na gomilanje ljudi i opreme na granici. Ankara je odbacila te tvrdnje kao smiješne. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene