Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Motiv - pljačka

Uhićen napadač na franjevca u vojvođanskom mjestu Bač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osumnjičeni je teško ozlijedio 65 godišnjeg franjevca i svezanog ga primoravao da mu otvara vrata i ormare u kojima su bile vrijedne crkvene relikvije.

Policija je uhitila osobu za koju vjeruje da je u noći na petak napala i opljačkala predstojnika franjevačkog samostana Josipa Špehara u vojvođanskom mjestu Baču i teško ga ozlijedila.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

Policija je priopćila da je kod osumnjičenog pod inicijalima Đ.P. pronašla ukradene crkvene relikvije i novac te da mu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Prema neslužbenim informacijama pljačkaš je oko ponoći u samostan ušao probijanjem prozora na prvom katu objekta i odmah se uputio u sobu u kojoj je spavao Špehar.

Mučio ga i teško ozlijedio

Osumnjičeni je teško ozlijedio 65 godišnjeg franjevca i svezanog ga primoravao da mu otvara vrata i ormare u kojima su bile vrijedne crkvene relikvije.

Špehar je zbog prijeloma ruke i teške ozljede glave hospitaliziran u novosadskom kliničkom centru

Među oštećenim relikvijama je i slika Radosne Gospe, stare nekoliko stoljeća koja je u Bač donijeta dolaskom Hrvata poslije oslobođenja od Turaka 1688. i jedan je od najstarijih dokaza o boravku Hrvata na ovome prostoru.

Franjevački samostan u Baču u tome povodu u petak je posjetilo izaslanstvo hrvatske manjine u Vojvodini i hrvatske diplomacije.

Nije jedini takav slučaj

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini priopćio je da ovo nije osamljeni slučaj nasrtaja na predstavnike Katoličke crkve.

"U svibnju prošle godine na sličan način je opljačkan i pretučen župnik u Slankamenu. Ovoga puta to se desilo u Baču, a otuđena je vrijedna imovina koja pripada kulturnom prostoru hrvatske zajednice i na taj način je, čini nam se, i više nego negativno poslana poruka ovdašnjim Hrvatima katolicima", navedeno je u priopćenju.

Zabrinjavajuće su, dodaje se, prve medijske objave u kojima prevladava kvalifikativ o nasilju iz koristoljublja, kao i u slučaju iz svibnja prošle godine.

"Smatramo kako se napadi na predstavnike Katoličke crkve ili Hrvata ne mogu podvoditi pod kategoriju nasilja motiviranog koristoljubljem, već da ovi slučajevi imaju elemente zločina motiviranih i mržnjom prema Hrvatima tj. prema Katoličkoj crkvi", zaključuje se.

Pljačka osnovni motiv

Predsjednik općine Bač Dragan Stašević ranije je osuđujući napad na samostan ocijenio da je riječ o razbojništvu i da to kazneno djelo nema drugu pozadinu.

"Prema prvim informacijama iz policije cilj napada bila je krađa crkvenih dragocjenosti i relikvija među kojima su i značajne ikone, spisi i drugi predmeti od vrijednosti. Uvjeren sam da je u pitanju razbojništvo čiji je pljačka osnovni motiv“, naveo je Stašević.

Od ukupno oko 16.000 stanovnika općine Bač, njih 1.200 hrvatske je pripadnosti. Franjevački samostan je za njih kažu simbol opstojnosti Hrvata-Šokaca na tome prostoru Bačke.

MVEP osudio napad na gvardijana franjevačkog samostana u Baču

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je u petak napad na gvardijana franjevačkog samostana u vojvođanskom mjestu Bač i zatražilo da počinitelj bude kažnjen.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije osuđuje napad, koji se dogodio 26. veljače 2016. u bačkom Samostanu Uznesenja blažene Djevice Marije, na gvardijana fra Josipa Špehara. Očekujemo da će počinitelj ili počinitelji biti odgovarajuće kažnjeni", navodi se u priopćenju MVEP-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene