Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhvaćen na jugu Libije

Objavljena prva fotografija Saifa al-Islama Gadafija nakon uhićenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, uhićen je na jugu Libije

Da je uhićen Saif al-Islam Gadafi rekao je u subotu za agenciju France Presse ministar pravosuđa i ljudskih prava u Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) Mohamed al-Alagi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problem u Libiji ISLAMSKA DRŽAVA RADI 'VOJSKU SIROMAHA' Vrebaju one koji rade za dolar po danu i nude im 1000 Slika nije dostupna Meta urote, kaže Dodik: Amerikanci me žele ukloniti, a u SAD-u ima više gladnih nego u RS-u

>> Saif al-Islam Gadafi tvrdi da je nedužan za zločine protiv čovječnosti

Tužiteljstvo međunarodnog kaznenog suda (ICC) ima potvrdu da je na jugu Libije uhićen Saif al-Islam Gadafi, čiju je prvu fotografiju nakon uhićenja u međuvremenu prikazala i libijska televizija.

'U kontaktu smo libijskim ministarstvom pravosuđa kako bi smo osigurali da bilo kakva solucija u vezi s uhićenjem Saifa al-Islama bude u skladu s međunarodnim pravom', rekla je glasnogovornica tužiteljstva ICC-a, potvrdivši da je uhićen.

Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, uhićen je u pustinji na jugu Libije, objavio je u nešto ranije ministar pravosuđa i ljudskih prava u Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) Mohamed al-Alagi.

Sa Saifom je uhićeno nekoliko njegovih tjelohranitelja, ali nitko od visokih dužnosnika bivšeg Gadafijeva režima. On pri uhićenju nije ozlijeđen i dobroga je zdravlja, rekao je al-Alagi.

Libijska televizija je u međuvremenu i prikazala njegovu prvu fotografiju nakon uhićenja. Gadafi sjedi na fotelji u nepoznatoj prostoriji, u dobrome stanju, ali s debelim zavojima na palcu, kažiprstu i srednjem prstu desne ruke.

Uhitila ga je skupina boraca iz grada Zintana pokraj pustinjskog mjesta Obarija tijekom noći. Saif al-Islam je u subotu zrakoplovom prevezen u Zintan, 170 kilometara južno od Tripolija. Reuters javlja da se na vijest o uhićenju i transportu u Zintan u tamošnjoj zračnoj luci okupila masa gnjevnih prosvjednika koji su htjeli ući u zrakoplov i obračunati se s njime, ali su ih u tome spriječili borci koji su ga uhitili.

Televizijska postaja Al-Arabija javila je, pozivajući se na izvore među borcima NTC-a, da je Gadafijev sin uhićen u zasjedi, nakon što su libijske vlasti dobile dojavu da se nalazi u blizini Obarija.

Međunarodni kazneni sud (ICC) je 27. lipnja izdao uhidbeni nalog za Saifa al-Islama Gadafija (39), najistaknutijeg Gadafijeva sina i pretpostavljenog nasljednika, zbog zločina protiv čovječnosti tijekom represija prosvjeda u Libiji. Još uvijek nema nikakvih vijesti o uhićenju drugog preživjelog s tjeralice ICC-a, bivšeg šefa libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija. Na toj optužnici bio je i Moamer Gadafi, koji je ubijen pokraj Sirta prije mjesec dana.

Na vijesti o uhićenju Saifa al-Islama počelo je slavlje u Tripoliju. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene