Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolijao u Tanzaniji

Uhićen Facebook silovatelj: Ubio je manekenku, iz zatvora je pobjegao lažirajući smrt

Thabo Bester
Thabo Bester Foto: Platforma X
U Tanzaniji je uhićen silovatelj i ubojica koji je pobjegao iz južnoafričkog zatvora lažirajući vlastitu smrt.

Thabo Bester bio je na slobodi godinu dana nakon što je prevario zaštitare da je umro zapalivši se u svojoj zatvorskoj ćeliji. Potjera je pokrenuta prošlog mjeseca nakon što je nova obdukcija otkrila da tijelo zapravo nije njegovo.

Bester je uhvaćen u petak sa svojom djevojkom i trećim osumnjičenikom te će biti izručen Južnoafričkoj Republici. Policija je rekla kako vjeruje da je trojac namjeravao pobjeći u susjednu Keniju, prenosi BBC.

Bester je poznat kao Facebook silovatelj jer je koristio društvenu mrežu za namamljivanje svojih žrtava. Osuđen je 2012. godine za silovanje i ubojstvo svoje djevojke manekenke Nomfundo Tyhulu. Godinu dana ranije proglašen je krivim za silovanje i pljačku dvije druge žene.

U svibnju je objavljeno da je pronađen mrtav u svojoj ćeliji nakon što se navodno zapalio u kaznenom centru Mangaung u gradu Bloemfonteinu. Međutim, lokalni mediji počeli su sumnjati u Besterovu smrt krajem prošle godine.

U ožujku otvorena nova istraga

U ožujku je policija otvorila novu istragu nakon što su dodatni testovi otkrili da preminuli nije Bester i da je neidentificirana osoba umrla od ozljede tupim predmetom u glavu. Zaposlenici britanske zaštitarske tvrtke G4S, koja je vodila zatvor u kojem je bio, optuženi su da su mu pomogli u bijegu. Rečeno je da su tri zaposlenika otpuštena u vezi s incidentom.

Ranije ovog tjedna, predstavnici organizacije nisu prisustvovali sastanku u parlamentu o Besterovom bijegu. BBC se obratio G4S za komentar.

Bilo je mnogo prijavljenih susreta s Besterom tijekom prošle godine, uključujući tvrdnje da je kupovao namirnice u bogatom predgrađu Johannesburga i da je tamo živio u unajmljenoj vili. Besterov bijeg izazvao je bijes u Južnoafričkoj Republici, koja ima jednu od najvećih stopa seksualnih napada u svijetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene