Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit za pamćenje

Ponašanje Trumpa na summitu NATO-a ne prestaje biti tema broj 1 - Evo novih zaključaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapadni mediji raspisali su se o ponašanju američkog predsjednika Donalda Trumpa na summitu NATO-a održanog prošlog tjedna.

Kad na summit dođe paleta živopisnih likova, a sve ih predvodi Donald Trump, događaj koji bi inače ostao u sjeni suhoparanog izvještavanja, danima nakon što je završio i dalje puni medijski prostor.

Pročitajte i ovo Lara Trump Štednja ili osveta? "Krvoproliće u Republikanskoj stranci": Pogledajte što je napravio Trump i kako je prošla njegova snaha Bivši američki predsjednik Donald Trump Predizborna obećanja Trump će povući kontroverzan potez bude li izabran za predsjednika: "Oni su taoci..."

Druženje zapadnog saveza vojnih prijatelja održan u tjednu na izmaku ostat će zapažen, osim po porukama i po ponašanju sudionika, a ponajviše onoga u kojeg su bile uprte sve oči – američkog predsjednika.

Washington Post Trumpovo ponašanje nazvao je ''nacionalnom sramotom'', AFP ''nediplomatskim ponašanjem'', Daily Beast ružnim isticanjem da je Amerika na prvom mjestu, a nisu nezapaženo prošli niti njegovo odgurivanje crnogorskog premijera Duška Markovića, ''muško'' rukovanje s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, trenuci u kojima je stajao sam i nije ulazio u interakciju s drugim sudionicima…

 

''Trump je bio gost zabave s kojim nitko ne želi imati posla, ali mora jer ima najviše novca. Gost koji se pojavi na zabavi, a onda blati domaćina jer nije platio dovoljno za obranu'', piše Washington Post.

List podsjeća da je Trump nekoliko dana prije summita NATO-a bio u posjetu Saudijskoj Arabiji gdje je bio više prijateljski raspoložen nego sada sa zapadnim prijateljima. ''Dan nakon jednog od najgorih terorističkih napada u britanskoj povijesti, Trumpu je očito ugodnije hvaliti autokrate i ekstremne Vlade koje potpiruju nasilje i konflikt. To mora biti šamar u lice našim liberalnim saveznicima u Europi'', piše Washington Post.

''Za sve kojima je stalo do američkog globalnog vodstva i budućnosti Europe, Trumpovo ponašanje na summitu NATO-a bilo je sramotno'', zaključuje WP.

U osvrtu na summit AFP ponašanje Trumpa ocijenjuje nediplomatskim koje je kao takvo savezu nanijelo težak udarac.

I oni su ponašanje i izjave Trumpa na summitu usporedile s njegovim posjetom Saudijskoj Arabiji.

''Upečatljivo je i da je prilikom posjete Saudijskoj Arabiji ugovorio poslove vrijedne stotine milijardi dolara, ali nije nijednog momenta spomenuo problem ljudskih prava'', ocjenjuje AFP.

Trumpova retorika šalje poruku "Rusiji i ostatku svijeta da je garancija sigurnosti SAD-a prema Europi klimava", zaključuje stručnjak za vanjsku politiku na Američkoj akademiji u Berlinu, Jan Techau za AFP.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene