Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike konzervativaca

Povijesna biskupska sinoda: Prvi put među sudionicima i žene

U Vatikanu je otvorena biskupska sinoda. Sudionici raspravljaju o izazovima budućnosti - od uloge žena i prihvaćanja LGBT katolika do klimatskih promjena. Uoči dugoočekivanog skupa Papu su kritizirali i zagovornici promjena u crkvi kao i konzervativci.

Procesijom i svetom misom otvorena je biskupska sinoda u Vatikanu. Okupilo se 365 sudionika sinode s pravom glasa. Prvi put među njima su i 54 žene. Zagovornicima promjena u Crkvi to nije dovoljno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakve makinacije Ministri Erlić i Vučković komentirali uhićenja poduzetnice i njezinih suradnika

Nedaleko od Vatikana prosvjedovali su i bdjeli tražeći da se ženama omogući zaređivanje.

"Nadamo se da će nakon ove sinode uslijediti djela, a ne riječi, da ćemo konačno vidjeti akciju što se tiče žena svećenika", rekla je Miriam Duignan, aktivistica za zaređivanje žena.

Uoči sinode Papu su napali konzervativni kardinali nezadovoljni njegovim odgovorima na pitanja koja su mu postavili prije nekoliko mjeseci. Sveti otac među ostalim ostavio je otvorenom mogućnost blagoslova istospolnih parova.

Pročitajte i ovo Antonela i Marko Baković Tragedija kod Venecije Corriere della Sera objavio identitet hrvatskog para: Vjenčali su se prije tri tjedna, a na medenom mjesecu ona je poginula u strašnoj nesreći

"Predstojeće zasjedanje sinode biskupa sadrži izjave koje snažno i ozbiljno odstupaju od trajnog učenja Crkve. Današnji biskupi i kardinali trebaju veliku dozu hrabrosti kako bi se suprotstavili teškim pogreškama koje dolaze iz same Crkve", poručio je Raymond Burke, američki kardinal.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene