Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europol: Šaljemo jasnu poruku

Operacija Pollino: Razbijena Ndrangheta, jedna od najopasnijih svjetskih mafijaških organizacija sa sjedištem u Europi

Talijanska policija (Foto: Arhiva/AFP)
Talijanska policija (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Pravosudne i policijske vlasti pet europskih zemalja u punom zamahu provode jednu od najvećih istraga protiv vrlo opasne kriminalne skupine Ndrangheta, koja operira poput mafije i na izrazito agresivan način, predstavlja jednu od najopasnijih kriminalnih mreža u svijetu i koja kontrolira većinu ilegalne trgovine kokainom u Europi te se sustavno bavi pranjem novca, podmićivanjima i nasiljem.

Velika međunarodna operacija kodnog naziva Pollino u punom je jeku u Europi, a provode ju pravosudne i policijske vlasti Nizozemske, Njemačke, Italije, Belgije i Luksemburga. Cilj je akcije razbijanje kriminalne mafijaške mreže Ndrangheta, a dosad je u akciji zaplijenjeno gotovo četiri tone kokaina, stotine kilograma drugih ilegalnih substanci i uhićeni su deseci osumnjičenih osoba.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu

Međunarodna akcija počela je još 2014. godine u Nizozemskoj otvaranjem istrage o mogućem pranju novca koja je upućena europskom pravosudnom koordinacijskom tijelu Eurojust.

Dosad su u akciji Pollino uhićene 84 osobe, uključujuči i visokopozicionirane članove te mafijaške mreže. Očekuje se da će vlasti zaplijeniti više od dva milijuna eura u vrijednosti imovine, saslušati brojne svjedoke te provesti još puno pretraga posjeda. Provodi se i istraga u Surinamu.

Ndrangheta ima sjedište na jugu Italije i poznata je po tome da operira na način da pokrene legitimne tvrtke u drugim zemljama, kao paravan za širenje na globalnoj razini te dilanje droge i pranje nezakonito stečenog novca. Na taj način cilj im je bio smanjiti vidljivost svojih aktivnosti u širem smislu, jer ako se istraga pokreće u svakoj zemlji posebno, onda postoji velika vjerojatnost da će se tretirati kao izoliran slučaj, vezan isključivo za državu u kojoj se paravan tvrtka nalazi. U tom smislu, Ndrangheta koristi razlike u kriminalnoj nadležnosti različitih zemalja, izvijestio je Europol.

"Danas šaljemo jasnu poruku organiziranim kriminalnim skupinama diljem Europe. Oni nisu jedini koji mogu djelovati izvan granica svojih država", poručio je Fillipo Spiezia, potpredsjednik Eurojusta.

Aktualno Anka Mrak-Taritaš za DNEVNIK.hr: ''Predsjednica ulazi u posao premijera, želi preuzeti HDZ i Vladu'' Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur +0 Anka Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Hrvatska Anka Mrak-Taritaš za DNEVNIK.hr: ''Predsjednica ulazi u posao premijera, želi preuzeti HDZ i Vladu'' 1/5 >>

Aktualno 5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Foto: Getty Online kupovina sve praktičnija Online kupovina sve praktičnija Foto: Getty Digitalne knjige Digitalne knjige Foto: Getty +0 Pomozite roditeljima Hrvatska 5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene