Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krajem 2014.

Konačno su okončali Hladni rat!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hladni rat konačno je završio u Švicarskoj, tiho, krajem 2014., kada su uklonjene posljednje količine eksploziva postavljene od Drugog svjetskog rata pod mostovima, u tunelima, uz prometnice štiteći bogatu alpsku zemlju od moguće strane invazije.

Među posljednjim objektima očišćenima od eksploziva je most u Bad Saeckingenu (sjever), koji Švicarsku povezuje s Njemačkom. Most iz 14. stoljeća upisan je kao povijesni spomenik u turističkim vodičima, koji ne spominju da su sve do listopada 2014. u njegovim temeljima ležale stotine kilograma eksploziva TNT. Stanovništvo je nešto znalo o tim minama, ali pojma nije imalo s kakvom je prijetnjom živjelo.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi

Početkom Drugog svjetskog rata neutralna Švicarska počela je eksplozivom štititi objekte civilne infrastrukture kako bi se u slučaju napada iz inozemstva zaštitila uništenjem komunikacija. Od početka 1940., postojao je koncept prema kojem bi se u slučaju napada vojska povukla u planine i aktivirala eksploziv.

No nakon 1945., eksploziv nije bio uklonjen, već naprotiv, pojačan u doba Hladnog rata kada je fašističku prijetnju zamijenila sovjetska. Od nekoliko stotina objekata štićenih minama s kraja rata, broj takvih objekata narastao je na dvije do tri tisuće 80-ih godina u vrijeme kada su sovjetske nuklearne rakete SS-20 prijetile Zapadnoj Europi.

Ono kad pizza izazove međunarodni 'skandal'!

No Sovjetski Savez raspao se 1991., a Švicarska nije odustala od svoje doktrine i nastavila je u nju ulagati milijune franaka. Doktrina 'švicarskog sira' sastojala se u tome da se svaka planina buši kako bi se u njoj skrili bunkeri i piste za obranu od napada, kaže Julien Grand, glavni tajnik Švicarske udruge za vojnu povijest.

Vojska je tek nedavno priznala da je ta strategija 'zastarjela', a na pitanje zašto se toliko čekalo, obrana odgovara da nije imala dovoljan broj stručnjaka koji bi taj posao obavili u strogim sigurnosnim uvjetima.

Analitičari vjeruju da je to i odraz švicarske politike i sustava referenduma koji ne favorizira nagle promjene. K tomu je Švicarska hrabro objavila svoju dugo čuvanu tajnu, a 'nijedna zemlja ne objavljuje sve svoje vojne tajne, no znamo li uopće jesu li sve druge države uništile svoje eksplozive', pita povjesničar Peter Hug. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene